ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ & ΚΕΦΑΛΗΣ
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΥΤΗΣ
Κλειστή Ρινοπλαστική
Ρινοπλαστική και Διάφραγμα
Ανοιχτή Ρινοπλαστική
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
Laser Ρινοπλαστική
Προφιλοπλαστική
Ανόρθωση μύτης
Επανόρθωση & αποκατάσταση μύτης
Εξωσωματική Ρινοπλαστική
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΛΑΙΜΟΥ
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ
ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ
ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΩ
ΟΙ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ
ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΗ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
Κλειστή Ρινοπλαστική
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

 
     
 
tags  ρινοπλαστική, μύτη, προφίλ,  Λύρας, Ιωάννης, πλαστικός, χειρουργός, ωρλ, Lyras


Η εξωτερική εμφάνιση και ιδιαίτερα η ομορφιά του προσώπου - που θεωρείται ο καθρέφτης της ψυχής -, εάν δεν μας εκφράζουν και δεν μας ικανοποιούν, μας φορτίζουν συναισθηματικά, νιώθουμε άσχημα με τον εαυτό μας και η ανασφάλεια μας κυριεύει. "Μέσον έκφρασης της ομορφιάς θεωρείται το ανθρώπινο σώμα και κυρίως το πρόσωπο".

Τις περισσότερες φορές τα συναισθήματα ενός ατόμου μπορούν εύκολα να αναλυθούν μέσα από την εμφάνισή του. Η εμφάνιση δεν είναι απλώς η στατική εικόνα που βλέπουμε στον καθρέφτη όταν κοιταζόμαστε, αλλά η όλη εικόνα μας, ο συνδυασμός δηλαδή σώματος, προσωπικότητας και συναισθημάτων". Τα συναισθήματα μπορούν να κρυφτούν, η προσωπικότητα να διαμορφωθεί και να καλυτερεύσει με δική μας προσπάθεια. Αυτό όμως που απαιτεί διόρθωση από τα χέρια ενός έμπειρου πλαστικού χειρουργού είναι κάποια δυσαρμονία στο πρόσωπο που μας χαλάει την εμφάνιση. Και επειδή οι γύρω μας δεν μας κοιτάζουν μόνο "ανφάς" αλλά και πλαγίως, η οποιαδήποτε ατέλεια στο προφίλ μας γίνεται ορατή. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει τη φράση "τι άσχημο προφίλ έχει αυτή η κοπέλα!" που κατά τ' άλλα είναι μια χαρά το πρόσωπό της. Όπως μας τονίζει ο Κος  Λύρας "στην καθημερινή μας ζωή έχουμε τόσο συνηθίσει στην πρόσθια όψη του προσώπου μας που πολλές φορές αν τύχει και παρακολουθήσουμε πλάγιες φωτογραφικές ή τηλεοπτικές λήψεις του προσώπου μας, ανακαλύπτουμε με έκπληξη στοιχεία που αγνοούσαμε ότι υπήρχαν, όπως μια κάπως πιο μεγάλη μύτη, ένα μικρό πιγούνι, κάποια χαλάρωση στο μάγουλο, χείλη που δεν τονίζονται, ένα άσχημο χαμόγελο κ.ά.".


- Τι αλλαγές υφίστανται με την πάροδο του χρόνου το πρόσωπο και το σώμα μας;
Αναπόφευκτα η ομορφιά αλλάζει με την ηλικία. Στα 17-18 χρόνια, ακόμη και μερικές φανερές ασχήμιες φαίνονται ελκυστικές χάρη στη λάμψη της νεότητας. Αυτή η λαμπερή ομορφιά, δυστυχώς, διαρκεί μόνο όσο και η άνοιξη. Ανάμεσα στα 20 και 30 έρχεται η ενηλικίωση, οπότε όλα ξεκαθαρίζουν. Το πρόσωπο βαθουλώνει ελαφρά, κάνοντας πιο φανερή την οστέινη δομή του. Η αρχιτεκτονική του προσώπου αρχίζει να τονίζει τις διαφορές ανάμεσα στο όμορφο και στο συμπαθητικό, ενώ το σώμα διατηρεί ακόμη τη φόρμα του, όμως το στήθος και οι μηροί παρουσιάζουν σχετική πτώση. Αρχίζει, λοιπόν, η επίδραση της βαρύτητας. Απο τα 35 έως τα 45 είναι η ώριμη ηλικία, κατά την οποία εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της κάμψης. Πτώση μαστών, ρυτίδες έκφρασης στο πρόσωπο και χαλάρωση λαιμού, κοιλιάς και γλουτών. Έτσι αρχίζει το φαινόμενο της γήρανσης. Η σίγουρη απώλεια της ελαστικότητας των ινών του δέρματος μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τις πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις.


1. ΡΙΝΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

- Ας εστιάσουμε την προσοχή μας στην κλασσική ρινοπλαστική.

Η ρινοπλαστική μοιάζει λίγο με γλυπτική! Όπως για να γίνει μια προτομή πρέπει να γνωρίζουμε με σαφήνεια το πρότυπό μας για να του δώσουμε ζωογόνο έκφραση, έτσι και στη ρινοπλαστική το ζητούμενο είναι μια όμορφη, διακριτική μύτη που να ταιριάζει απόλυτα στο χαρακτήρα του ενδιαφερόμενου ανθρώπου. Μόνο τότε μπορούμε να κατανοήσουμε την ευχάριστη θέση του ειδικού γιατρού, που θα βοηθήσει με τις γνώσεις του και προσφέρει στον ενδιαφερόμενο τη διακριτική βελτίωση της εικόνας που πέτυχε στο πρόσωπό του με μια μικρή επέμβαση που διαρκεί μόλις 50 λεπτά της ώρας. Μια εβδομάδα μετά την επέμβαση, όλα είναι όπως πρίν, χωρίς σημάδια ή ενοχλήσεις, ενώ τόσο στο προφίλ (πλάγια όψη) όσο και η πρόσθια όψη του προσώπου δείχνουν πλέον τη δυναμική της καινούργιας ξεκούραστης εικόνας. Η έκφραση του προσώπου, απαλλαγμένη από αντιαισθητικές δύσμορφες λεπτομέρειες των γραμμών του, παραμένει αναλλοίωτη. Το χαμόγελο αποκτά άλλη δυναμική. Το βλέμμα γίνεται πιο γλυκό όταν μια πλατιά μύτη γίνει πιο λεπτή, αυξάνοντας έτσι την απόσταση μεταξύ των ματιών, κάνοντας τα μάτια να αναδείξουν την ομορφιά τους. Τα νεανικά μάγουλα γίνονται πιο σημαντικά όταν η αντιαισθητική γαμψή ράχη μιας μύτης έχει εξαφανιστεί. Έτσι τα στοιχεία αυτά τονίζονται περισσότερο και ενισχύουν την κοινωνική επαφή μεταξύ των ανθρώπων.


ΠΟΙΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΓΧΕΙΡΗΣΗ ΜΥΤΗΣ

A. Νεαρά άτομα με μεγάλη μύτη που τους δημιουργεί ψυχολογικό πρόβλημα ή αναπνευστική δυσκολία.

Β. Γυναίκες και άνδρες 18-35 ετών για επαγγελματικούς λόγους, όταν ασχολούνται με επάγγελμα που απαιτεί άψογη εμφάνιση.

Γ. Aτομα πιο ώριμα 40-50 ετών, στα οποία η μύτη μεγαλώνει ή χονδραίνει καθώς μεγαλώνουν ή παρουσιάζεται πιο έντονη επειδή έχουν αδυνατίσει.

Δ. Aτομα άνω των 60 ετών, χωρίς συχνά να υπάρχει άλλος λόγος, εκτός απο το γεγονός ότι η μύτη μεγαλώνει σε μέγεθος με τα χρόνια και φλεγμαίνει (μια κατάσταση που λέγεται ρινοφύμα).

Ε. Aνθρωποι που δεν έχουν μείνει ικανοποιημένοι για οποιονδήποτε λόγο απο προηγούμενη ρινοπλαστική.


ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΚΡΗΣ Ή ΤΗΣ ΡΑΧΗΣ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΑ
"Όχι ολική ρινοπλαστική, αλλά μόνον στην άκρη ή την ράχη της μύτη σας" Αν και ίσια, μια μύτη μπορεί να καταστρέψει την αρμονία του προσώπου μας εάν στην άκρη της "τελειώνει άσχημα". Αλλά τώρα με μια μικροεπέμβαση όλα μπορούν να διορθωθούν στο εξωτερικό ιατρείο. Είσθε μερικώς ικανοποιημένοι απο την μύτη σας, βλέπετε την άκρη της πολύ πλατιά ή σε σχήμα πατάτας; Σήμερα μπορείτε να την αλλάξετε χωρίς ολική ρινοπλαστική. Πρόκειται για μια επέμβαση που γίνεται με τοπική αναισθησία, επεμβαίνοντας μόνο στην άκρη της μύτης και τα ρουθούνια.
Η επέμβαση διαρκεί απο 20-40 λεπτά και μπορεί να γίνει απο το εσωτερικό της μύτης ή με θεραπεία "open" ανυψώνοντας τον χόνδρο ανάμεσα στα ρουθούνια για να ξαναφτιάξουμε την άκρη της μύτης. Στη δεύτερη περίπτωση ο χειρουργός θα κάνει ορισμένα μικροραμματάκια που θα απορροφηθούν μετά απο μια εβδομάδα. Προηγείται εικονική προσομοίωση του αποτελέσματος ώστε να είναι όλοι σύμφωνοι για το πιθανό αποτέλεσμα.
Καμιά μελανιά: Στην κλασική ρινοπλαστική προβλέπεται το κάταγμα των δύο ρινικών οστών και αυτό σημαδεύει την περιοχή γύρω απο τα μάτια για 2-6 ημέρες. Στην συγκεκριμένη επέμβαση δεν προβλέπεται το κάταγμα αυτών των οστών και έτσι δεν εμφανίζονται μελανιές. 4 ημέρες μετά την επέμβαση χρησιμοποιείται ένα ειδικό σκληρό τσιρότο ενώ οι επιπωματισμοί βγαίνουν απο την ίδια την ασθενή μετά απο μερικές ώρες. Το αποτέλεσμα φαίνεται αμέσως Χάρις στην τοπική αναισθησία βλέπουμε αμέσως το τελικό σχήμα της μύτης και συμμετέχουμε στην οριστικοποίησή του.

Καλοί υποψήφιοι για την συγκεκριμένη μικροεπέμβαση.
- Οι νέοι ή ώριμοι άντρες ή γυναίκες που δεν επιθυμούν αλλαγή των χαρακτηριστικών του προσώπου αλλά μόνο ελάφρυνση της βαριάς εικόνας της μύτης. Οι νέες γυναίκες στις οποίες ενδείκνυται mini lift με τοπική αναισθησία, οπότε γίνεται συνδυασμός των δύο αυτών επεμβάσεων.

Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ
Η επέμβαση μπορεί να γίνει τόσο με γενική όσο και με τοπική αναισθησία. Με τομές που γίνονται αποκλειστικά στο εσωτερικό της μύτης (μέσα απο τα ρουθούνια) πάνω στον οστεοχονδρικό σκελετό, μειώνοντας ένα ένα τα διάφορα στοιχεία του για να δώσουμε στη μύτη το καινούργιο της σχήμα. Η κατανομή του δέρματος που περισσεύει προσαρμόζεται με την επίδεση. Το δέρμα αυτό απορροφάται σύντομα και έτσι δεν χρειάζεται να μας απασχολεί κατά το σχεδιασμό της επέμβασης. Εξάλλου το δέρμα είναι πολύ ελαστικό και συστέλλεται εύκολα. Στο τέλος της επέμβασης η ράχη πρέπει να μην είναι κυρτή αλλά ίσια ή καμπυλωτή, η πυραμίδα της μύτης πρέπει να είναι συμμετρική, τα ρουθούνια να είναι ίδια και να μην περισσεύουν χόνδροι.
Όλα αυτά πρέπει να έχουν προκαθοριστεί μετά απο σχολαστική συζήτηση και έχω την άποψη ότι στη ρινοπλαστική όσο πιο συντηρητικός είναι κανείς τόσο πιο ευτυχισμένο κάνει τον ασθενή του. Μια πιο διακριτική επέμβαση προσφέρει πιο καλά και πιο προβλέψιμα αποτελέσματα.
Ο έλεγχος της επέμβασης είναι πιο πλήρης και η ίδια η ρινοπλαστική γίνεται ασύγκριτα πιο εύκολη. Με αυτή την τεχνική η επέμβαση δεν περικλείει κανέναν κίνδυνο ούτε έχει επιπλοκές. Η μικρότερη ηλικία στην οποία επιτρέπεται να γίνει η ρινοπλαστική, κατά τους περισσότερους συγγραφείς, είναι τα 18-21 χρόνια για τα αγόρια και τα 16-18 χρόνια για τα κορίτσια.
Σε ακραίες όμως περιπτώσεις πολύ ογκώδους μύτης σε άτομα νεαρής ηλικίας δεν είναι απαραίτητο να αναβάλλεται η επέμβαση για πολύ. Παραδείγματος χάριν, η στραβή, μεγάλη μύτη που παρατηρείται σε νεαρούς/ές μετά απο κάποιο ατύχημα ή με πρώιμη ανάπτυξη, όπου η επέμβαση μπορεί να γίνει ακόμη και σε αυτή την πολύ νεαρή ηλικία.

 Σπανιότερα, η ρινοπλαστική δεν είναι μειωτική, δεν αποσκοπεί δηλαδή στη μείωση της μύτης αλλά στην αύξησή της. Αυτό συμβαίνει ύστερα απο ατύχημα (τραυματισμούς), μετά απο προηγούμενες υπερβολικές ρινοπλαστικές ή μετά απο επεμβάσεις ρινικού διαφράγματος.Στις περιπτώσεις αυτές, η λύση βρίσκεται στην αυξητική ρινοπλαστική που γίνεται με τη μεταμόσχευση χόνδρου ή οστού από άλλο μέρος του σώματος.Η παλαιότερη τεχνική της ανοιχτής ρινοπλαστικής περιλαμβάνει μια τομή στη στυλίδα η οποία είναι εξωτερική και πρέπει να αποφεύγεται. Η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται μόνο στις περιπτώσεις των παραμορφωτικών συνδρόμων και την αποφεύγουν οι αισθητικοί χειρουργοί.

ΠΟΤΕ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου (και το καλοκαίρι), εφόσον η γενική κατάσταση της υγείας είναι απόλυτα ασφαλής. Συνήθως στις γυναίκες πρέπει να γίνεται 10 ημέρες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση. Οι εκχυμώσεις θα υπάρχουν για μια εβδομάδα, οπότε το άτομο πρέπει να αποφύγει την κοινωνική επαφή για 10 ημέρες. Το τελικό αποτέλεσμα θα φανεί 6 μήνες μετά την επέμβαση, οπότε θα έχει υποχωρήσει εντελώς το οίδημα. Η εγχείρηση αυτή συνήθως δεν γίνεται με laser, εκτός από την περίπτωση του ρινοφύματος (προηγούμενης χρόνιας φλεγμονής της μύτης) ή των δύσκολων ρινοπλαστικών, οπότε το laser είναι απολύτως απαραίτητο.

ΔΙΑΦΡΑΓΜΑ ΤΗΣ ΜΥΤΗΣ
Κάτω απο το σκελετό της μύτης όμως υπάρχει και το διάφραγμα (που αποτελείται κυρίως απο μια χονδρική "λάμα" απο μπροστά μέχρι την ρίζα της μύτης). Το διάφραγμα εκτός του ότι υποστηρίζει τη ράχη της ρινός, παίζει βασικό ρόλο και στην αναπνευστική λειτουργία, χωρίζοντας τα δύο ρουθούνια και βοηθώντας μέσα απο τη δημιουργία δύο βαλβίδων στην καλύτερη αναπνοή. Εάν το ρινικό διάφραγμα αποκλίνει προς τη μία ή την άλλη πλευρά, τότε το ένα ρουθούνι μεγαλώνει και το άλλο μικραίνει δυσκολεύοντας πάρα πολύ την αναπνοή, κυρίως τη νύχτα. Αυτό αναγκάζει πολλές φορές τον ασθενή, που αισθάνεται την έντονη δυσφορία απο την έλλειψη αναπνοής, να ανοίγει το στόμα για να αναπνεύσει καλύτερα, χωρίς πολλές να τα καταφέρνει (αισθάνεται έλλειψη). Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να αξιολογήσει και να διορθώσει κατά την επέμβαση. Ή ο ωτορινολαρυγγολόγος που συνεργάζεται με τον υπεύθυνο πλαστικό χειρουργό στην ίδια χειρουργική ομάδα. Αυτό γίνεται εύκολα, γιατί το διάφραγμα παίζει σημαντικό ρόλο και στο σχηματισμό της γωνίας που σχηματίζεται μεταξύ της μύτης και του άνω χείλους του στόματος (ρινοχειλική γωνία, που συνήθως έχει άνοιγμα 90-110 μοίρες), Το ουλικό χαμόγελο gummy smile (χαμόγελο-γέλιο υπερβολικά μεγάλο που αποκαλύπτει και τα ούλα εκτός απο το δόντια), επίσης μπορεί να διορθωθεί ταυτόχρονα με νία μικροεπέμβαση χωρίς κανένα ίχνος παρέμβασης.

ΠΡΟΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ
Έχει μεγάλη σημασία η προεπιλογή του αποτελέσματος μέσω του υπολογιστή απο τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο και την οικογένειά του. Για το σκοπό αυτό ένα απο τα πρώτα ραντεβού αφορά την επιλογή της τελικής εικόνας που θα θέλαμε να έχει η μύτη και το προφίλ γενικότερα, ώστε να αποφευχθούν μετεγχειρητικές διαφωνίες σχετικές με τα διαφορετικά αισθητικά πρότυπα. Ο γιατρός προσφέρει στον ενδιαφερόμενο 4-5 διαφορετικές εφικτές απο τεχνικής απόψεως επιλογές τις οποίες αναλύουν μαζί πριν κάνει την τελική του επιλογή. Η εικονική αυτή προσομοίωση δεν είναι δεσμευτική αλλά καθοδηγητική- συμβουλευτική και σκοπό έχει να βοηθήσει στην κατανόηση των λεπτομερειών της επέμβασης.


Για την τεχνική της κλειστής και της ανοιχτής ρινοπλαστικής με λέιζερ         δειτε εδώ >>>@

 
 
     

 
 
Πρίν και μετά την διακριτική αισθητική και λειτουργική ρινοπλαστική
 
 
  πίσω