Συνεντεύξεις στο Ραδιόφωνο
Συνεντεύξεις στον τύπο
Συνεντεύξεις στην τηλεόραση
Συνεντεύξεις στην ιντερνετική τηλεόραση Web
Άλλες συνεντεύξεις
Αληθινές Μαρτυρίες Πλαστικής
 
Δείτε επίσης...
 
New techniques
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Brazilian
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Εφημερίδα ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ (Θεσσαλονίκη, Μακεδονία), «Τα γιατί και τα πώς της Πλαστικής Χειρουργικής»

 
     
 

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ»
3 Μαρτίου 2008

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΥΡΑΣ : " Τα γιατί και τα πώς της Πλαστικής Χειρουργικής "

Σε συνέντευξή του στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ, ο γνωστός πλαστικός χειρουργός αναφέρεται στις πτυχές της σύγχρονης πλαστικής χειρουργικής, τη σημασία της στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση και τις ιδιαιτερότητες της σημαντικής ιατρικής ειδικότητας.

 Γιατί αποφασίζει μια γυναίκα ή ένας άντρας να πάει στον πλαστικό χειρουργό;
"Το μεγαλύτερο ποσοστό αισθάνεται ότι περνάει ο καιρός και πανικοβάλλεται. Είναι κυρίως γυναίκες. Υπάρχουν και κατηγορίες όπως οι καλλιτέχνες, που οι ανάγκες του επαγγέλματός τους επιβάλλουν "επιδιορθώσεις". Τέλος, υπάρχουν και γυναίκες που πάνε στον πλαστικό γιατί... πήγαν όλες οι φίλες τους".

Η πρώτη κατηγορία είναι μάλλον η μεγαλύτερη. Σε ποια ηλικία γίνεται αυτό;
"Μπορεί να συμβεί νωρίς, στα 40. Υπάρχουν γυναίκες που στην ηλικία αυτή, βλέπουν μια μικρή ρυτίδα και τις πιάνει πανικός! Βέβαια, μπορεί με μια μικρή επέμβαση, στα μάτια ή αλλού, να ηρεμήσουν αμέσως και να μην ξανακάνουν ποτέ τίποτα". 
 
Οι άντρες;
"Έρχονται πάρα πολλοί άντρες και ζητούν lifting. Προσωπικά αποφεύγω το γενικό lifting στους άντρες. Κάνω επεμβάσεις στο λαιμό, στα μάτια, στην γράμμωση, στο σωσίβιο, στην κοιλιά. 
 
Γιατί οι άνθρωποι κρύβουν τα χρόνια τους;
Ξέρουμε όλοι ότι έπειτα από εμάς έρχονται άλλες γενιές. Αυτό οι άντρες το ξεπερνάνε, γιατί η ηλικία τους έχει σχέση με τη δύναμη και την ισχύ. Ένας άντρας 50 χρονών είναι σίγουρα πιο πετυχημένος από έναν εικοσάχρονο. Για τις γυναίκες είναι διαφορετικό. Μια γυναίκα 45 χρόνων ξέρει ότι πίσω της έρχεται μια γυναίκα 15 που σε λίγο θα είναι 20. Δυστυχώς, η κοινωνία σ' αυτόν τον τομέα ταλαιπωρεί τις γυναίκες. Ένα παράδειγμα είναι η μόδα. Στον άντρα, είναι τυποποιημένη. Η γυναίκα πρέπει μια να δείχνει την πλάτη της, μια την αρχή του στήθους, μια τους γλουτούς. Πως θα το κάνει αυτό αν θεωρεί ότι δεν έχει τα προσόντα; Έτσι καταφεύγει στον πλαστικό.   
 
Με το λιφτινγκ πράγματι ένα άτομο φαίνεται πιο νέο;
Το λίφτινγκ αποδίδει στο άτομο την εικόνα του προσώπου ή του σώματος που είχε 10-20 χρόνια πριν, ακριβώς όπως ήταν 10  ή 20 χρόνια πριν.  Αυτή η ανανέωση είναι αληθινή, πραγματική και αποδίδει τα μέγιστα σε ψυχική ανάπλαση.  Δεν είναι δυνατόν να γυρίσει κάποιου η εμφάνιση , μία ολόκληρη δεκαετία πίσω αν δεν υποβληθεί σ πλαστική χειρουργική επέμβαση.  Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται για επαγγελματικούς ή ψυχολογικούς λόγους να φανούν όπως ήταν στην πιο όμορφη περίοδο της ζωής τους (30 με 40 ετών) μόνο έτσι μπορούν να το επιτύχουν, με ένα λίφτινγκ το οποίο θα δώσει μία απόλυτα φυσιολογική εικόνα και αφάνταστα ξεκούραστο πρόσωπο, με σεβασμό στην προσωπικότητα του ατόμου.  Η πλαστική χειρουργική είναι η μόνη λύση στην επίδραση της βαρύτητας και του χρόνου στο ανθρώπινο υλικό.
  
Αυτή τη στιγμή υπάρχει υστερία με το lifting και την ανανέωση;
"Όχι. Η υστερία βρίσκεται σε ύφεση. Είναι ρεαλιστές πια οι άνθρωποι. ς οι μεγάλοι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν περισσότερο". αστικό".

Ποιος είναι ο ορισμός της « όμορφης» γυναίκας για σας;
Για μένα, η Ομορφιά σε μία γυναίκα είναι συνισταμένη πολλών παραγόντων.   Σύμφωνα με τον αντικειμενικό ορισμό, όμορφη είναι μια γυναίκα που κατά γενική ομολογία προκαλεί ευχαρίστηση σε οποίον την βλέπει.  
 
Συνήθως ποιες κατηγορίες ατόμων υποβάλλονται σε επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής ;
Από τη δική σας εμπειρία , ποιοι νομίζετε είναι οι παράγοντες που οδηγούν αυτά  τα άτομα στην επέμβαση ;
Τα άτομα που υποβάλλονται σε αισθητική πλαστική χειρουργική επέμβαση συνήθως χωρίζονται σε 4 ηλικιακές κατηγορίες:
Α)  Νεαροί και νεαρές με ανατομικά προβλήματα όπως:  πεταχτά αυτιά, άσχημα δάχτυλα, χείλη του στόματος και βλέφαρα (προβλήματα εκ γενετής)
Β)  Έφηβοι και έφηβες με προβλήματα ομορφιάς που αφορούν που αφορούν την επαφή με το άλλο φύλο που μόλις αρχίζει:  μικρό στήθος, άσχημη μύτη, δυσαρμονία στις καμπύλες του σώματος με τοπική εναπόθεση λίπους σε κάποια σημεία και έλλειψη καμπύλης σε άλλα κλπ.
Γ)  Ώριμες γυναίκες και άνδρες στους οποίους άρχισε να γίνεται εμφανής η επίδραση του χρόνου και της ηλικίας στην εξωτερική τους εμφάνιση:  χαλάρωση στην κοιλιά, στο στήθους στους γλουτούς, στο λαιμό, στα βλέφαρα, στα μάγουλα, στους κροτάφους, στους προσαγωγούς, ρυτίδες, κηλίδες κλπ.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συνήθως τι «διορθώνουν»;
Έλληνες :
1- Λειτουργική και αισθητική ρινοπλαστική
2- Γυναικομαστία
3- Ωτοπλαστική
4- Ανόρθωση προσώπου και βλεφάρων, εξάλειψη ρυτίδων
5- Μεταμόσχευση τριχωτού κεφαλής
6- Λιποαναρρόφηση μέσης
Ελληνίδες:
1- Αυξητική στήθους
2- Λιποαναρρόφηση γλουτών
3- Ανόρθωση προσώπου και βλεφάρων, εξάλειψη ρυτίδων
4- Αισθητική και λειτουργική ρινοπλαστική
5- Ανόρθωση μαστών
6- Κοιλιοπλαστική

 Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς επεμβάσεις στην Θεσσαλονίκης; 
Οι Θεσσαλονικείς προτιμούν τις ενέσιμες θεραπείες για το πρόσωπό τους που τις κάνει να νοιώθουν ανανεωμένες και όμορφες.  Καθώς αυτές αποτελούν εύκολες και γρήγορες θεραπείες , με απόλυτα φυσικά αποτελέσματα, βολεύει τις πελάτισσές μου από Θεσσαλονίκη που έρχονται μόνο για μία μέρα, για το λόγο αυτό.
Δημοφιλής επέμβαση επίσης, είναι το στήθος:  ένα ωραίο ντεκολτέ μετράει πάντα στην μεσογειακή κουλτούρα και ανταποκρίνεται στο ταμπεραμέντο των γυναικών της Θεσσαλονίκης, και όποια δεν το έχει από τη φύση της μπορεί να το αποκτήσει πολύ εύκολα πλέον.
Βεβαίως, πλέον είναι πολύ εύκολο για τις ενδιαφερόμενες της Θεσσαλονίκης να υποβληθούν σε οποιαδήποτε επέμβαση πλαστικής χειρουργικής καθώς δεν απαιτείται μεγάλη διάρκεια διαμονής στην Αθήνα.  Μπορούν να ταξιδέψουν για το σπίτι τους την ίδια μέρα του χειρουργείου, καθώς η μετεγχειρητική τους πορεία παρακολουθείται από την ομάδα μου της Θεσσαλονίκης.

Είναι δυνατόν να προτείνει κάποιος πλαστικός χειρουργός επέμβαση που δεν είναι απολύτως αναγκαία ;
Τα εργαλεία της μελέτης ενός πλαστικού χειρουργού σήμερα είναι σαφή.  Ο μαθηματικός κανόνας της χρυσής τομής προσδιορίστηκε στην αρχή από τον Πυθαγόρα και οριστικοποιήθηκε από τον Leonardo Da Vinci με τον μαθηματικό τύπο 1: 1,618, ο οποίος αφορά τη σχέση αρμονίας μεταξύ δύο κοντινών χαρακτηριστικών π.χ. μήκος της μύτης, πλάτος του στόματος, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλες τις επεμβάσεις του προσώπου και το γραφιστικό σχεδιαστικό αρμονικού προσώπου και σώματος, το οποίο βγαίνει από ηλεκτρονικό υπολογιστή και όταν εφαρμοσθεί στην αληθινή φωτογραφία του ατόμου που μελετάμε, αποδεικνύει με σαφήνεια «τις αποκλίσεις» του ατόμου από το «αρμονικό».  Δηλαδή εφαρμόζοντας το σχέδιο του αρμονικού  επάνω στην φωτογραφία προσδιορίζουμε με ακρίβεια ποιες αποκλίσεις από το φυσιολογικό πρέπει να διορθώσουμε.  Εάν εφαρμοστούν αυτοί οι δύο επαγγελματικού τύπου κανόνες, τότε το αποτέλεσμα είναι αντικειμενικό και κοινωνικά αποδεκτό.  Το ενδιαφερόμενο άτομο αποκλείεται να κάνει περιττή χειρουργική επέμβαση. 
Με αυτό τον τρόπο θα κάνει μόνο την απαραίτητη χειρουργική επέμβαση που έχει ανάγκη.  Με αυτό τον τρόπο, έχοντας δηλαδή το πιθανό αποτέλεσμα μέσω του υπολογιστή μπροστά του, έχει το δικαίωμα και την ευκαιρία έγκαιρα να απορρίψει εντελώς και την επέμβαση πριν ακόμη υποβληθεί σε αυτή.

Τι είναι αυτό που κάνει έναν πλαστικό χειρουργό να αποκτήσει « καλό όνομα» και να είναι επιτυχημένος; Ποια είναι η συνταγή για τα «εγγυημένα» αποτελέσματα που όλοι επιθυμούν;
Κατ' αρχάς, ο σωστός επαγγελματικός προσανατολισμός. Δεν κάνουν όλοι οι άνθρωποι για γιατροί , πόσο μάλλον για χειρουργοί. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι  ένας πολύ καλός δάσκαλος που θα σε μυήσει στην τέχνη  της πλαστικής χειρουργικής. Είναι σημαντικό να μάθεις νωρίς τα δυνατά και αδύναμα σημεία της ειδικότητας σου και να έχεις χρόνο να εφαρμόσεις την γνώση .Γνώση χωρίς εφαρμογή , χωρίς αρκετή εμπειρία είναι άχρηστη.

 Πατέρας όλων αυτών είναι ο Πιτανγκί;
" Ο Πιτανγκί εμφανίστηκε το 1955, δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο. Ως τότε, η πλαστική χειρουργική είχε διαφορετική διάσταση. Τραύματα, απώλειες μελών, ατυχήματα, εγκαύματα στον πόλεμο. Ο χειρουργός έλυνε το πρόβλημα του θύματος, χωρίς να δίνει σημασία αν θα το παραμόρφωνε. Ο Πιτανγκί, ως νέος επιστήμονας, άρχισε να δημιουργεί μεθόδους που θα έλυναν το πρόβλημα, με την αισθητική διάσταση πλήρως διαφυλαγμένη. Η μεγαλύτερη συμβολή του ήταν ότι έκανε αισθητική την επανορθωτική χειρουργική. Θεωρητικά, έχει σχεδιάσει σε πρακτική βάση 35 τεχνικές πλαστικής χειρουργικής. Από εκείνες τις μεθόδους ξεκίνησαν όλοι οι υπόλοιποι πλαστικοί χειρουργοί".

Για έναν νέο πλαστικό χειρουργό τι σημαίνει η εμπειρία με τον Πιτανγκί;
" 25 επεμβάσεις την ημέρα έχουν την υπογραφή του. Αυτό βέβαια, πρακτικά, είναι αδύνατο για ένα χειρουργό. Πώς γίνεται, όμως; Ο Πιτανγκί κάνει το πρόγραμμα και οι βοηθοί το εκτελούν. Για μας, αυτό ήταν πολύ σημαντικό, επειδή ακολουθώντας το πρόγραμμα παίρναμε συμπυκνωμένη την εμπειρία του των 35 χρόνων.

Κάτι που πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται είναι ποιοι είναι οι πραγματικοί κίνδυνοι των πλαστικών επεμβάσεων και πως μπορούν να περιοριστούν.
Η ελλιπής προετοιμασία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να έχει ασχοληθεί σχολαστικά με την περίπτωση του ατόμου που θα υποβληθεί σε  μια επέμβαση και να έχει βεβαιωθεί ότι το άτομο έχει καλή  υγεία. Οι κίνδυνοι που προκύπτουν γενικά σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ποικίλουν, ανάλογα με την σοβαρότητα της επέμβασης.

Τι προσφέρει η πλαστική χειρουργική στους άντρες που πλέον καταφεύγουν στις αισθητικές επεμβάσεις το ίδιο εύκολα και συχνά με τις γυναίκες;
Όλοι οι άντρες μετά τα 30 αποκτούν προγούλι και μπορούν πολύ εύκολα να το αφαιρέσουν, όπως έκανα κι εγώ. Επίσης οι άντρες μπορούν να απαλλαγούν από το « σωσίβιο» που αποκτούν με το πέρασμα του χρόνου, μια εξίσου απλή διαδικασία λιποαναρρόφησης.
Οι φαλακροί άντρες μπορούν  να αποκτήσουν μαλλιά και γνωρίζοντας καλά την  ευκολία της επέμβασης, είναι κάτι που θα έκανα σίγουρα και ο ίδιος αν αντιμετώπιζα πρόβλημα. Τα άνω βλέφαρα που πέφτουν μετά τα 50 και εμποδίζουν το οπτικό πεδίο είναι μια εξίσου εύκολη και γρήγορη διαδικασία. Και βέβαια μετά τα 60, οι άντρες μπορούν να κάνουν ανόρθωση προσώπου, σε αντίθεση με τις γυναίκες που το χρειάζονται από τα 40 και μετά.

Είναι γνωστό ότι γίνονται συνεχείς εξελίξεις στο τομέα της πλαστικής, ποιες είναι οι τελευταίες αισθητικές επεμβάσεις που προσφέρουν κάτι καινούργιο και διαφορετικό;
Μια μεγάλη αλλαγή μετά το 2000 είναι η χρήση της τοπικής αναισθησίας .Οι επεμβάσεις που γίνονται σήμερα είναι  πιο ελαφρές και γρήγορες και δεν χρειάζεται πλέον νυχτερινή νοσηλεία εκτός από 3 περιπτώσεις- την μειωτική μεγάλου μαστού, την κοιλιοπλαστικη και το λιφτιν. Οι τομές γίνονται πιο μικρές και αδιάκριτες.
Τα ενεσιμα υλικά είναι πολύ πιο μαλακά και ελαστικά για ακόμη πιο φυσικά αποτελέσματα , οι νέες μορφές λέιζερ δεν δημιουργούν εγκαύματα στο δέρμα και  η  πλαστική αυτιών γίνεται πλέον χωρίς τομές πίσω από τα αυτιά, κάτι που παλιότερα ήταν πρόβλημα για τους κοντοκουρεμένους άντρες.
Για τις γενιές του μέλλοντος , με την χρήση των βλαστοκυτταρων και τις συνεχείς εξελίξεις της γενετικής βιολογίας, οι τομές θα καταργηθούν εντελώς.

Τελικά πιστεύετε πως θα βρεθεί το ελιξίριο της νεότητας;
"Ναι. Πιστεύω ότι το μέλλον για την παράταση της νεότητας βρίσκεται στις ορμόνες, στην καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων. Οι άντρες, ας πούμε, μετά τα 50 υφίστανται τα αποτελέσματα της πτώσης των επιπέδων της τεστοστερόνης και του DLHA. Εκεί, λοιπόν, επικεντρώνεται η έρευνα σήμερα και η θεραπεία στο μέλλον".

Ναι, αλλά δεν είναι καρκινογόνες οι ορμόνες;
"Το θέμα του καρκίνου τίθεται γιατί οι ορμόνες αυξάνουν την παραγωγή κυττάρων. Δεν είναι αυτές, όμως, που προξενούν καρκίνο". 

 Lifting, ορμόνες, ελπίδες, νεότητα. Που βρίσκεται ο μύθος και που η αλήθεια;
"Το γήρας είναι κάτι δεδομένο. Θα ήθελα, μπροστά σ' αυτό το πρόβλημα, οι άνθρωποι να είναι πιο χαλαροί. Να σκεφτούν τις πιθανές "λύσεις". Γυμναστική, καλή ζωή, διατροφή με φρούτα και λαχανικά. Αν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες, μπορούν να φθάσουν στην τελευταία λύση, τη χειρουργική. Αν, όμως, σκέπτονται την πλαστική ως μύθο, τότε καλύτερα να μη φθάσουν εκεί ποτέ. Θα απογοητευθούν".

Πολλά χειρουργεία, επαγγελματικά ταξίδια, τηλεοπτικές εμφανίσεις αλλά και μια αρκετά έντονη  κοινωνική ζωή. Θα ήθελα να ρωτήσω Τι είναι αυτό  δίνει ενέργεια και ομορφιά στην δική σας ζωή;
Το πιο βασικό είναι 8 ώρες αδιατάραχτου ύπνου. Δεν καπνίζω, δεν είμαι εξαρτημένος από χημικές ουσίες   και γενικά έχω μια ισορροπημένη ζωή. Κάθε χρόνο επιλέγω ταξίδια σε εξωτικούς προορισμούς και αυτό είναι κάτι που με εμπνέει και με αναζωογονεί πολύ. Επίσης παίρνω  ενέργεια και ικανοποίηση από την δουλειά μου,  από   τους ανθρώπους που μου εμπιστεύονται τον εαυτό τους ,όταν μου ζητάν να τους χειρουργήσω. Αυτό είναι μια μεγάλη τιμή που την ζω καθημερινά.

 

 
 
  πίσω