Συνεντεύξεις στο Ραδιόφωνο
Συνεντεύξεις στον τύπο
Συνεντεύξεις στην τηλεόραση
Συνεντεύξεις στην ιντερνετική τηλεόραση Web
Άλλες συνεντεύξεις
Αληθινές Μαρτυρίες Πλαστικής
 
Δείτε επίσης...
 
New techniques
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Brazilian
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, «Αυξημένο ενδιαφέρον»

 
     
 

 

ΑΥΞΗΜΕΝΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 «Διανύουμε την εποχή της παγκόσμιας άνθησης της πλαστικής χειρουργικής. Το θέμα της αισθητικής επέμβασης αποτελούσε μέχρι πρίν από λίγα χρόνια «ταμπού», τώρα πια συζητείται ανοιχτά, ενώ συχνά αυτοί που παίρνουν την απόφαση να βάλουν «νυστέρι» για να βελτιώσουν την εικόνα τους συναντούν την επιβράβευση του περίγυρου τους
Είναι αξιοσημείωτο ότι στην Αμερική και τη Βρετανία προβάλλονται από την τηλεόραση ζωντανά πλαστικές επεμβάσεις, με το αποτέλεσμα την πλήρη εξοικείωση των ανθρώπων με το θέμα, αλλά και το θέαμα. Μάλιστα μόλις προσφάτως στην Αμερική άρχισε να κυκλοφορεί περιοδικό που ασχολείται αποκλειστικά με την αισθητική επέμβαση, προμηθεύοντας τους αναγνώστες του με πληροφορίες γύρω από το θέμα.
Ωστόσο πολλοί είναι ακόμη αυτοί που αμφισβητούν τόσο την ανάγκη για πλαστική επέμβαση όσο και την αξίας της. Μιλώντας στον «Ελεύθερο»ο διακεκριμένος πλαστικός χειρουργός δρ.Ιωάννης Λύρας δίνει εξήγηση στην ραγδαία ανάπτυξη που σημειώνει η αισθητική επέμβαση τα τελευταία χρόνια, ενώ αιτιολογεί την ανάγκη που δημιουργείται στους ανθρώπους να βελτιώνουν την εξωτερική τους εμφάνιση.

Κύριε Λύρα, είναι γεγονός πια τα τελευταία χρόνια να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που κάνουν πλαστικές εγχειρήσεις παγκοσμίως. Στην Αμερική μάλιστα, η πλαστική χειρουργική έχει γίνει αυτοτελής βιομηχανία. Φαίνεται ότι τώρα περισσότερο από ποτέ ο κόσμος τολμάει αυτό που κάποτε θεωρούσαν είτε ταμπού είτε απρόσιτο. Εσείς σε τι πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό το αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου;
Το αυξημένο ενδιαφέρον του κόσμου για την πλαστική χειρουργική που παρατηρείται στο τέλος του 20ου και στην αρχή του 21ου αιώνα οφείλεται στο γεγονός ότι το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων έχει αυξηθεί και η αυτοπεποίθηση είναι ένα ζητούμενο σημαντικό για την καθημερινή δραστηριότητα για την παραγωγικότητα των μοντέρνων ανθρώπων.
Η εξωτερική εμφάνιση παίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο που οι άλλοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν τον οποιονδήποτε από εμάς. Ένας όμορφος άνθρωπος γίνεται εύκολα ευχάριστος στην πλειονότητα των συνομιλητών του. Ένας αρμονικός και προσεγμένος εξωτερικά άνθρωπος έχει συνήθως προνόμια τα οποία δεν έχουν οι άνθρωποι που δεν προσέχουν την εξωτερική τους εμφάνιση τάο στην εργασία όσο και στην κοινωνία, άρα και στις ανθρώπινες σχέσεις.
Στην τελική ανάλυση, η πλαστική χειρουργική είναι η ειδικότητα της ιατρικής, η οποία ασχολείται με τη βελτίωση ή την συντήρηση των εξωτερικών χαρακτηριστικών του ανθρώπου.
Η πλαστική χειρουργική δίνει λύσεις σε προβλήματα που με κανέναν άλλο τρόπο δεν μπορούν να λυθούν. Τα προβλήματα αυτά της εξωτερικής εμφάνισης δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία δυσχεραίνουν τη ζωή των ανθρώπων και έτσι η πλαστική χειρουργική βοηθά τους ανθρώπους να είναι πιο ευτυχισμένοι. Η πλαστική χειρουργική έχει επεκταθεί, πολλοί άνθρωποι έχουν ήδη κάνει πλαστική χειρουργική επέμβαση και έχουν «μυήσει» τους διπλανούς τους στον καινούριο αυτό κόσμο στον 21ο αιώνα.

Εμφανίζεται ανάλογη με το εξωτερικό ανάπτυξη της πλαστικής χειρουργικής στην Ελλάδα;
Μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, ο περασμένος χρόνος για την Ελλάδα ήταν ένας ενδιαφέρον χρόνος από πλευράς πλαστικής χειρουργικής. Οι άνθρωποι πεπεισμένοι για την χρησιμότητα της ειδικότητας αυτής κατέφυγαν στους πλαστικούς χειρουργούς τόσο για να κάνουν επεμβάσεις βελτίωσης και ωραιοποίησης (beautification)όσο και για να κάνουν επεμβάσεις ανανέωσης (rejuvenation) που είναι οι δύο μεγάλοι τομείς της αισθητικής χειρουργικής στην Ελλάδα σήμερα.
Περί τους 5.000 ανθρώπους έκαναν πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις, ο αριθμός που αποτελεί στο 1% του ενεργού πληθυσμού και περί του 100.000 ανθρώπους ρώτησαν τους πλαστικούς χειρουργούς γενικότερα στην Ελλάδα πληροφορίες σχετικές με κάποια από τις χειρουργικές επεμβάσεις της ειδικότητας μας. Περί τους 10.000 ανθρώπους έκαναν ενέσιμες θεραπείες, που δεν θεωρούνται κλασική πλαστική χειρουργική και συνολικά λοιπόν για τα έντεκα εκατομμύρια Ελλήνων, οι 15.000 άνθρωποι που προσέφυγαν σε πλαστικό χειρουργό αποτελούν κάτι παραπάνω από το 1% του γενικού ενεργού πληθυσμού.
Όμως να είστε σίγουροι ότι το 90% του γενικού ενεργού πληθυσμού όποτε βρεθεί με πλαστικό χειρουργό τον ρωτάει εκατομμύρια ερωτήσεις σχετικές με την ειδικότητα του, δείχνοντας πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον όλου του κόσμου για την ειδικότητα αυτή. Επίσης ας μην ξεχνάμε ότι οι οικονομικές κρίσεις επηρεάζουν την πλαστική χειρουργική ασχέτως του αυξημένου ενδιαφέροντος. Έτσι, επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια οικονομική κρίση αυτή την περίοδο, πιστεύουμε ότι είναι μία από τις χώρες στις οποίες θα αυξηθεί ακόμη ο αριθμός των πλαστικών χειρουργικών επεμβάσεων τα επόμενα δύο χρόνια, οπότε θα έχει περάσει και αυτή η οικονομική κρίση.

Νομίζετε ότι οι λόγοι ου οδηγούν τους ανθρώπους στις πλαστικές επεμβάσεις είναι πάντα σωστοί;
Οι πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις έχοντας να κάνουν με την εξωτερική εμφάνιση είναι σχεδόν τις περισσότερες φορές λογικές γιατί κανένας άνθρωπος δεν θέλει να παραμορφώνεται, κανένας άνθρωπος δεν θέλει να φαίνεται χειρουργημένος και η λογική αντιμετώπιση της εξωτερικής εμφάνισης των ανθρώπων μας υποχρεώνει να βρισκόμαστε εντός των δεδομένων του φύλου και της φυλής μας, δηλαδή της κοινωνίας και των κοινωνικών δεδομένων μέσα στα οποία ζούμε. Συνεπώς μπορεί να πει κανένας ότι το στο 99% των περιπτώσεων οι λόγοι είναι σωστοί. Είναι υπερβολικοί ή ακόμα και ανύπαρκτοι. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις οι ίδιοι οι πλαστικοί έχουν τη λύση, απλά και μόνο αναποφεύγουν να διενεργήσουν την πλαστική χειρουργική επέμβαση και έτσι δεν οδηγούνται σε μια «αστοχία».

Σας έχει συμβεί ποτέ να σας επισκεφτούν άτομα που δεν έχουν ουσιαστική ανάγκη αισθητικής επέμβασης, αλλά νιώθουν πως χρειάζονται; Πώς αντιμετωπίζετε μια τέτοια κατάσταση;
Άτομα που δεν έχουν ουσιαστική ανάγκη αισθητικής επέμβασης δεν υπάρχουν, γιατί αν κάποιος έχει καταφύγει σε έναν πλαστικό χειρουργό για να υποβληθεί σε μια χειρουργική επέμβαση, κάτι που κανένας φυσιολογικός άνθρωπος δεν θέλει, για να λύσει ένα ανύπαρκτο πρόβλημα τότε μιλάμε για έναν άνθρωπο που είναι διαταραγμένος ή που είναι παράνομος και θέλει να αλλάξει την εξωτερική του εμφάνιση για νομικούς λόγους.
Ξαναλέω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο φραγμός βρίσκεται στην επιστήμη και στην καθημερινή μας επαγγελματική δραστηριότητα. Ο πλαστικός χειρουργός αρνείται τέτοιες επεμβάσεις και έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί από τον νόμο. Από την άλλη μεριά, όσοι έχουν έρθει με «πιπεράτες» απόψεις σχετικές με την εξωτερική τους εμφάνιση δεν είναι απαραίτητα και λάθος τοποθετημένοι σχετικά με την υπόθεση αυτή, δηλαδή δεν είναι απαραίτητο εμείς να συμμεριζόμαστε πλήρως τους λόγους που κάποιος άνθρωπος χρησιμοποιεί για να βελτιώσει την εξωτερική του εμφάνιση ή για να την ανανεώσει. Ας μην ξεχνάμε ότι η ομορφιά είναι κάτι υποκειμενικό. Ο κάθε άνθρωπος βλέπει την ομορφιά από διαφορετική οπτική γωνία και έτσι αν είναι να αισθάνεται καλά γιατί πιστεύει ότι μια μυτερή άκρη στην μύτη του δεν θα έπρεπε να είναι εκεί, θα έπρεπε να είναι λίγο διαφορετικ, τότε καλά κάνει και αισθάνεται έτσι, αφού κάνει κάτι το οποίο δεν φεύγει από τα κλασικά δεδομένα αρμονίας και της χρυσής τομής που έχει πρώτος σχεδιάσει ο Πυθαγόρας και αργότερα ο Leonardo Da Vinci μέσα από την τέχνη.

Σε ποίους ανθρώπους θα προτείνατε πλαστική εγχείρηση;
Θα πρότεινα πλαστική εγχείρηση σε όσους ανθρώπους έχουν απόκλιση από το φυσιολογικό, δηλαδή σε όσους ανθρώπους που όταν εφαρμοστούν επάνω τους οι κανόνες της αρμονίας με ξεκάθαρο τρόπο φαίνεται ότι η εικόνα τους αποκλίνει απο το φυσιολογικό. Δεν είναι δηλαδή φυσιολογική. Παράδειγμα ένα νεαρό άτομο το οποίο έχει πολύ γαμψή μύτη και ανύπαρκτο πιγούνι, εκείνη η κλασική εικόνα του «ράμφους πουλιού». Ή επίσης ένα κορίτσι το οποίο γεννήθηκε χωρίς στήθος και ο θώρακάς του είναι ανδρικός στα 18 του χρόνια. Αυτό το κορίτσι θα έχει πάντα πρόβλημα για την ανυπαρξία αυτού του στήθους ή για μια κοπέλα που έχει μια κλασική δυσαρμονία μεταξύ του πάνω και του κάτω μέρους του σώματός της.
Αποκλείεται αυτό το κορίτσι να μπορεί να ντυθεί ελεύθερα και θα είναι πάντα υποχρεωμένο να κρύβει το ελάττωμά του, για να μη μιλήσουμε για τα αγόρια με πεταχτά αυτιά, γυναικείο στήθος ή χωρίς μαλλιά από τα 25 τους χρόνια. Γενικά θα πρότεινα πλαστική χειρουργική επέμβαση σε όλα εκείνα τα άτομα που κρύβουν το ελάττωμά τους, το οποίο τους ταλαιπωρεί επί πολλά χρόνια. Γιατί η πλαστική χειρουργική λύνει το πρόβλημα ξεκάθαρα, γρήγορα και αποτελεσματικά. Η πλαστική χειρουργική επέμβαση δίνει οριστικές λύσεις, δεν χρειάζεται το άτομο να ξαναχειρουργηθεί, πόσο μάλλον να ξαναγεννηθεί ομορφότερο.

Σε ποιους θα προτείνατε να το ξανασκεφτούν;
Θα πρότεινα να το ξανασκεφτούν εκείνοι που βρίσκονται σε μια δύσκολη φάση της ζωής τους, είναι αναστατωμένοι ψυχολογικά, εκείνοι που νομίζουν ότι έχουν πρόβλημα και πραγματικά εμείς πιστεύουμε ότι δεν έχουν, αλλά και αντικειμενικά δεν έχουν ή δεν έχουν καλή υγεία στη φάση που πρόκειται να κάνουν την επέμβαση. Εξάλλου, οι άνθρωποι που δεν είναι σε καλή φάση υγείας δεν χειρουργούνται από εμάς. Η πρότασή μας είναι πάντα να βελτιώσουν την υγεία τους και μετά να κάνουν μια επέμβαση επιλογής, η οποία έχει να κάνει μόνο με την εξωτερική εμφάνιση και όχι με την υγεία.

Τέλος, κ. Λύρα ποια κατηγορία ανθρώπων δεν θα αναλαμβάνετε;
Δεν θα αναλάμβανα στην Ελλάδα, επειδή λείπει από το νομικό πλαίσιο, άτομα που θέλουν να επαναπροσδιορίσουν το φύλο τους.
Δεν θα αναλάμβανα ποτέ παράνομους που θέλουν να αλλάξουν την εμφάνισή τους για να αποφύγουν τη Δικαιοσύνη.
Δεν θα αναλάμβανα ποτέ ψυχολογικά διαταραγμένα άτομα.
Δεν θα αναλάμβανα ποτέ άρρωστα άτομα, δηλαδή άτομα ασθενή τα οποία χρειάζονται άλλου είδους ιατρική θεραπεία πριν από τη δικιά μας.
Δεν θα αναλάμβανα τα άτομα τα οποία δεν δέχονται να υπογράψουν το συμφωνητικό συγκατάθεσης ύστερα από ενημέρωση το οποίο είναι πια πλέον μόδα στον κόσμο και υποχρεώνει και τις δύο πλευρές να έχουν μελετήσει πολύ καλά τις συνθήκες που θα επικρατήσουν πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση.

 

 
 
  πίσω