Συνεντεύξεις στο Ραδιόφωνο
Συνεντεύξεις στον τύπο
Συνεντεύξεις στην τηλεόραση
Συνεντεύξεις στην ιντερνετική τηλεόραση Web
Άλλες συνεντεύξεις
Αληθινές Μαρτυρίες Πλαστικής
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Περιοδικό Εσείς (New York) «Αρμονία και ομορφιά»

 
     
 

Περιοδικό ΕΣΕΙΣ
Αύγουστος 2003

 

 

ΑΡΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΜΕ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

 


Καταξιωμένος ειδικός πλαστικός χειρουργός. Με τις γνώσεις και την εμπειρία του έγινε περιζήτητος στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι μέλος της Ακαδημίας Επιστημόνων Νέας Υόρκης. Αποδίδει με τελειότητα την ωραιότητα στις “γραμμές του ανθρωπίνου σώματος και ιδιαίτερα του προσώπου που καθρεπτίζει την ψυχή. Απαλείφει τις ατέλειες και αποκαθιστά τα φυσιολογικά σχήματα σε ανδρικά και γυναικεία σώματα. Ακολουθεί τις νέες τεχνικές που αποτελούν συνέχεια των κλασικών τεχνικών πλαστικής χειρουργικής, προσαρμοσμένες στις νέες ανάγκες ομορφιάς.

Ο Δρ. Ιωάννης Λύρας γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε Ιατρική και υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως γιατρός Αεροπορίας. Επίσης, έκανε σπουδές κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια, ξεκίνησε την ειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής στο Methodist Hospital της Νέας Υόρκης.
Το 1988 εγκατέλειψε τις ΗΠΑ και μετέβη στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να σπουδάσει Πλαστική Χειρουργική κάτω από την επίβλεψη του διάσημου καθηγητή της ιατρικής αυτής ειδικότητας, Δρ. Ivo Pitanguy.
To 1992 κέρδισε το πολύ σημαντικό βραβείο Victor Spina της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής.
Από το 1988 μέχρι το 1996 έγινε μέλος του Διεθνούς Κολεγίου Χειρουργών, μέλος της Βραζιλιάνικης Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής, μέλος της Ακαδημίας Επιστημόνων Νέας Υόρκης και σε αρκετούς άλλους ιατρικούς φορείς.
Ο Κος Λύρας έχει σημαντικό ερευνητικό έργο στον τομέα των ιατρικών εμφυτευμάτων. Η παρουσία του στα ελληνικά ΜΜΕ είναι συνεχής. Σε τακτά χρονικά διαστήματα συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια, δίνει διαλέξεις και ομιλίες στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες.
Ο Δρ. Λύρας είναι παντρεμένος από το 1993 με την Δρ. Παρή Ράπτη, ιατρό ενδοκρινολόγο, η οποία εκτός από την επιστημονική της καταξίωση έχει επιδείξει αξιόλογο ανθρωπιστικό και κοινωνικό έργο.
Ο Δρ. Λύρας θεωρείται σήμερα ένας από τους πλέον διακεκριμένους ειδικούς πλαστικούς χειρούργους στον ελληνικό, και γενικότερα στον ευρωπαϊκό χώρο. Μιλά αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ισπανικά.
Μεταξύ άλλων, διετέλεσε πρόεδρος του τμήματος Πλαστικής Χειρουργικής της Ευρωκλινικής Αθηνών και στην παρούσα φάση είναι διευθυντής της Α Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Σε συνέντευξή του στο ΕΣΕΙΣ αναφέρεται στις πτυχές της πλαστικής χειρουργικής, στους κινδύνους και τη σημασία της στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση.

Γιατί ακολουθήσατε αυτό τον επαγγελματικό κλάδο και τι σας γοήτευσε περισσότερο;
Η πλαστική χειρουργική ασχολείται με την κατ' επιλογή επίλυση προβλημάτων της εξωτερικής εμφάνισης, είτε αυτά προκλήθηκαν από ατύχημα είτε από κάποιες ασθένειες είτε από γενετικά αίτια. Αφορά ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της γης και είναι ανεξάρτητο από το βιοτικό επίπεδο του λαού της κάθε χώρας ξεχωριστά.
Προσφέρει ικανοποίηση στον επιστήμονα γιατρό γιατί θεραπεύει, αλλά και ικανοποίηση στον «άνθρωπο-γιατρό», γιατί εκείνος έχει επιλεγεί από τον ασθενή με κριτήριο την εμπιστοσύνη που του εμπνέει. Επειδή δε το αποτέλεσμα της πλαστικής χειρουργικής επέμβασης αφορά την ψυχική ισορροπία, την αξιοπρέπεια και την αυτοπεποίθηση εκείνου που υποβάλλεται στην επέμβαση αυτή, η πλαστική χειρουργική σαν ειδικότητα θεωρείται πολύ σημαντική από κοινωνιολογικής απόψεως.
Επέλεξα την ειδικότητα αυτή της ιατρικής γιατί ήθελα να ήμουν γιατρός, χειρουργός και να θεραπεύω ανθρώπους στους οποίους το αποτέλεσμα των προσπαθειών μου θα προσδώσει πολλά ακόμη χρόνια ευτυχισμένης, παραγωγικής και αξιοπρεπούς ζωής χωρίς πόνο.

Η πλαστική εγχείρηση είναι μόνο θέμα ομορφιάς και, αν ναι, με ποια κριτήρια προσδιορίζεται η ομορφιά, ώστε να κάνετε μια εγχείρηση;
Η πλαστική χειρουργική της ομορφιάς είναι ένα από τα κομμάτια της ειδικότητος αυτής. Αν και ο κλάδος αυτός ουσιαστικά αναπτύχθηκε μετά τους παγκοσμίους πολέμους ως επανορθωτική χειρουργική, ήταν αδιανόητο άτομα με τραύματα από τους πολέμους αυτούς που επέζησαν να επανενταχθούν όντας «παραμορφωμένα».
Έτσι, η πλαστική χειρουργική της ομορφιάς συμπλήρωσε αναπόφευκτα την πλαστική χειρουργική της επανόρθωσης. Στην περίπτωση αυτή, ομορφιά είναι η επαναφορά στην προηγούμενη, στη φυσιολογική εμφάνιση, δηλαδή στην κοινωνικά αποδεκτή εμφάνιση. Όμως, όντας η ομορφιά σχετική, μάλλον ο όρος αυτός θα πρέπει να αντικατασταθεί με τον όρο αρμονία, δηλαδή η «πλαστική χειρουργική της αρμονίας».

Συνήθως, ποιες κατηγορίες ατόμων υποβάλλονται σε επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής ; Από τη δική σας εμπειρία, ποιοι νομίζετε είναι οι παράγοντες που οδηγούν αυτά τα άτομα στην επέμβαση;
Τα άτομα που υποβάλλονται σε αισθητική πλαστική χειρουργική επέμβαση συνήθως χωρίζονται σε 4 ηλικιακές κατηγορίες :
1. Νεαροί και νεαρές με ανατομικά προβλήματα όπως : πεταχτά αυτιά, άσχημα δάχτυλα, χείλη του στόματος και βλέφαρα (προβλήματα εκ γενετής).
2. Έφηβοι και έφηβες με προβλήματα ομορφιάς που αφορούν την επαφή με το άλλο φύλο που μόλις αρχίζει : μικρό στήθος, άσχημη μύτη, δυσαρμονία στις καμπύλες του σώματος με τοπική εναπόθεση λίπους σε κάποια σημεία και έλλειψη καμπύλης σε άλλα κλπ.
3. Ώριμες γυναίκες και άνδρες στους οποίους άρχισε να γίνεται εμφανής η επίδραση του χρόνου και της ηλικίας στην εξωτερική τους εμφάνιση : χαλάρωση στην κοιλιά, στο στήθος, στους γλουτούς, στο λαιμό, στα βλέφαρα, στα μάγουλα, στους κροτάφους, στους προσαγωγούς, ρυτίδες, κηλίδες, κλπ.

Πώς ένας ασθενής θα πιστέψει, για παράδειγμα, ότι στόχος σας δεν είναι
οι περιττές επεμβάσεις και το κέρδος, όταν του προτείνεται μια εγχείρηση;
Τα εργαλεία της μελέτης ενός πλαστικού χειρουργού σήμερα είναι σαφή.
Ο μαθηματικός κανόνας της χρυσής τομής προσδιορίστηκε στην αρχή από τον Πυθαγόρα και οριστικοποιήθηκε από τον Leonardo Da Vinci με τον μαθηματικό τύπο 1: 1,618, ο οποίος αφορά τη σχέση αρμονίας μεταξύ δυο κοντινών χαρακτηριστικών π.χ. μήκος της μύτης, πλάτος του στόματος, ο οποίος εφαρμόζεται σε όλες τις επεμβάσεις του προσώπου και το γραφίστικο σχεδιαστικό αρμονικού προσώπου και σώματος, το οποίο βγαίνει από ηλεκτρονικό υπολογιστή και όταν εφαρμοστεί στην αληθινή φωτογραφία του ατόμου που μελετάμε, αποδεικνύει με σαφήνεια «τις αποκλίσεις» του ατόμου αυτού από το «αρμονικό».
Δηλαδή εφαρμόζοντας το σχέδιο του αρμονικού επάνω στην φωτογραφία προσδιορίζουμε με ακρίβεια ποιες αποκλίσεις από το φυσιολογικό πρέπει να διορθώσουμε. Εάν εφαρμοστούν αυτοί οι δυο επαγγελματικού τύπου κανόνες, τότε το αποτέλεσμα είναι αντικειμενικό και κοινωνικά αποδεκτό. Το ενδιαφερόμενο άτομο αποκλείεται να κάνει περιττή χειρουργική επέμβαση. Μ αυτό τον τρόπο θα κάνει μόνο την απαραίτητη χειρουργική επέμβαση που έχει ανάγκη. Μ αυτό τον τρόπο, έχοντας δηλαδή το πιθανό αποτέλεσμα μέσω του κομπιούτερ μπροστά του έχει το δικαίωμα και την ευκαιρία έγκαιρα να απορρίψει εντελώς και την επέμβαση, πριν ακόμη υποβληθεί σ αυτή.

Υπάρχουν νόμοι στην Ελλάδα, που εφαρμόζονται, όταν διαπιστώνεται απάτη στο χώρο της αισθητικής πλαστικής εγχείρησης;
Ο γιατρός στην Ελλάδα φέρει αστική και ποινική ευθύνη για όσες ιατρικές πράξεις διενεργήσει. Εάν οι πράξεις δεν είναι σύμφωνες με τους νόμους, η δικαιοσύνη λαμβάνει τα μέτρα της και αποδίδει ευθύνες. Γι αυτό οι επεμβάσεις αισθητικής πλαστικής χειρουργικής πρέπει να γίνονται μόνο από εξειδικευμένους, εγγεγραμμένους στην επιστημονική τους εταιρεία, έμπειρους και καταξιωμένους πλαστικούς χειρουργούς.

Τι είδους κίνδυνοι υπάρχουν από την πλαστική χειρουργική και ποιοι είναι οι τρόποι για να αποφεύγονται;
Κίνδυνοι μικροί, οι οποίοι προλαμβάνονται από το σχεδιασμό κιόλας της επέμβασης όπου τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας και προστασίας του ενδιαφερόμενου. Οι υπόλοιπες χειρουργικές ειδικότητες (καρδιοχειρουργική, αγγειοχειρουργική, νευροχειρουργική κλπ.), έχουν απείρως πιο πολλούς κινδύνους συμπεριλαμβανομένων και των καταστροφών, που στην πλαστική χειρουργική δεν υπάρχουν.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες συνήθως τι «διορθώνουν»;
Έλληνες :
1- Λειτουργική και αισθητική ρινοπλαστική
2- Γυναικομαστία
3- Ωτοπλαστική
4- Ανόρθωση προσώπου και βλεφάρων, εξάλειψη ρυτίδων
5- Μεταμόσχευση τριχωτού κεφαλής
6- Λιποαναρρόφηση μέσης

Ελληνίδες:
1- Αυξητική στήθους
2- Λιποαναρρόφηση γλουτών
3- Ανόρθωση προσώπου και βλεφάρων, εξάλειψη ρυτίδων
4- Αισθητική και λειτουργική ρινοπλαστική
5- Ανόρθωση μαστών
6- Κοιλιοπλαστική


Πόσα lifting κάνετε κάθε εβδομάδα και πόσο κοστίζουν σε γενικές γραμμές;
Κάνω επτά lifting την εβδομάδα και κοστίζουν το μισό σε σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 
Με το λίφτινγκ πράγματι ένα άτομο φαίνεται πιο νέο ή τελικά πρόκειται για κάποιας μορφής εξαπάτηση;
Το λίφτινγκ αποδίδει στο άτομο την εικόνα του προσώπου ή του σώματος που είχε 10 ή 20 χρόνια πριν, ακριβώς όπως ήταν 10 ή 20 χρόνια πριν. Αυτή η ανανέωση είναι αληθινή, πραγματική και αποδίδει τα μέγιστα σε ψυχική ανάπλαση. Δεν είναι δυνατόν να γυρίσει κάποιου η εμφάνισή του μια ολόκληρη δεκαετία πίσω αν δεν υποβληθεί σε πλαστική χειρουργική επέμβαση.
Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται για επαγγελματικούς ή ψυχολογικούς λόγους να φανούν όπως ήταν στην πιο όμορφη περίοδο της ζωής τους (30 με 40 ετών), μόνο έτσι μπορεί να το επιτύχουν, με ένα λίφτινγκ, το οποίο να δείχνει αφάνταστα ξεκούραστο και απόλυτα φυσιολογικό με σεβασμό στην προσωπικότητά του. Η μόνη λύση στην επίδραση της βαρύτητας και του χρόνου στο ανθρώπινο υλικό.

Σε πιο βαθμό έχει προχωρήσει η αισθητική χειρουργική, αλλά και τι παρενέργειες μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα;
Η αισθητική χειρουργική σήμερα βρίσκεται στην απόλυτη ηρεμότητά της σε ολόκληρο τον πλανήτη. Υπάρχουν τρεις βασικές γραμμές επιστημονικής σκέψης που αφορούν το αντικείμενο αυτό:
Η Αγγλοσαξονική, η Ιβηρολατινική, η Ασιατική με τις ανάλογες σχολές εκπαίδευσης. Η σύνθεση όλων των εμπειριών όπως αποτυπώνονται στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τη βιβλιογραφία της πλαστικής χειρουργικής, οπλίζει τον κάθε πλαστικό χειρουργό με την εμπειρία των δασκάλων του και τις νέες ιδέες των σύγχρονων συναδέλφων, με αποτέλεσμα σήμερα στον πλανήτη να διενεργούνται πάνω από 1,5 εκατομμύρια πλαστικές επεμβάσεις ετησίως. Αυτό αποτελεί μεν ένα πολύ μικρό ποσοστό από τον παγκόσμιο πληθυσμό, όμως αυξάνεται ραγδαία και σταθερά.
Μακροπρόθεσμα όλοι οι άνθρωποι του πλανήτη θα περάσουν από το απλό ενδιαφέρον για συνεχή βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης στην εφαρμογή των μεθόδων της πλαστικής χειρουργικής, πολλές φορές στη διάρκεια της ζωής τους. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση στην αύξηση της αυτοπεποίθησης, της παραγωγικότητας και του βιοτικού επιπέδου του παγκοσμίου πληθυσμού σε συνδυασμό βεβαίως με τα υπόλοιπα κοινωνικά επιτεύγματα του 21ου αιώνα.

Συγκρίνοντας την αισθητική χειρουργική στην Ελλάδα με αυτή των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και των ΗΠΑ, τι έχετε να πείτε;
Η πλαστική χειρουργική στην Ελλάδα (100 ειδικευμένοι και 100 ειδικευόμενοι πλαστικοί χειρουργοί) δέχεται επιρροές από όλες τις βασικές γραμμές παγκόσμιας σκέψης και εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι Έλληνες πλαστικοί χειρουργοί έχουν εκπαιδευτεί και μετεκπαιδευτεί σε όλες τις γωνίες του πλανήτη όπου υπάρχει ανεπτυγμένη πλαστική χειρουργική. Η ελληνική πλαστική χειρουργική χαρακτηρίζεται από πολυσυλλεκτικότητα επιστημονικών πληροφοριών, πληρότητα επιστημονικής κατάρτισης και ποικιλία επαγγελματικών κατευθύνσεων (αισθητική, επανορθωτική, εργατική, ογκολογική, παιδιατρική κλπ. Πλαστική χειρουργική).
Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 5.000-10.000 πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως, χωρίς απρόοπτα και με πολύ καλά αποτελέσματα. Στις ΗΠΑ και στον Καναδά πραγματοποιούνται 500.000 πλαστικές χειρουργικές επεμβάσεις ετησίως με πολύ καλά αποτελέσματα, επίσης. Οι δύο χώρες βαδίζουν παράλληλα και αλληλοσυμπληρώνονται στον τομέα αυτό. Το ίδιο και με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Κύπρος κλπ.). Το μέλλον της πλαστικής χειρουργικής θα είναι λαμπρό παγκοσμίως κυρίως στον 21ο αιώνα.

 

 
 
  πίσω