Συνεντεύξεις στο Ραδιόφωνο
Συνεντεύξεις στον τύπο
Συνεντεύξεις στην τηλεόραση
Συνεντεύξεις στην ιντερνετική τηλεόραση Web
Άλλες συνεντεύξεις
Αληθινές Μαρτυρίες Πλαστικής
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Περιοδικό Popular Medicine «10 Ερωτήσεις»

 
     
 

Περιοδικό POPULAR MEDICINE
της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ
τεύχος Οκτωβρίου 2003

 


10 ερωτήσεις στον Πλαστικό Χειρουργό

Στις μέρες μας η Πλαστική Χειρουργική κάνει «θαύματα».
Ποιοι κίνδυνοι ελοχεύουν στις πλαστικές επεμβάσεις;
Πόσο μόνιμα είναι τα αποτελέσματα;
Πότε οφείλει ο πλαστικός να αρνηθεί να χειρουργήσει τον ενδιαφερόμενο;

Ο Δρ Ιωάννης Λύρας, AEXPI, FICS, NYAS αισθητικός επανορθωτικός και Laser Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, δίνει τις απαντήσεις:

Αν μπορούσαμε με μία γομολάστιχα να διαγράψουμε τις δυσαρμονίες στο παρουσιαστικό και τα σημάδια του χρόνου, τότε οι… μεφιστοφελικές «υπόγειες» συμφωνίες του Φάουστ και του Ντόριαν Γκρέι με αντάλλαγμα την παρατεταμένη νεότητα θα έπαυαν να αποτελούν το πιο αντιπροσωπευτικό ψυχόδραμα της απελπισίας των θνητών απέναντι στις ατέλειες και τη φθορά. Η ψυχολογική ευφορία της εμφάνισης, είναι τόσο παλιά και διαρκής, όσο και η ιστορία του κόσμου.

Από τη Βαβυλωνία, όπου οι πρωτοπόροι της επιδιορθωτικής χειρουργικής χρησιμοποιούσαν ιστούς και δέρμα από το μέτωπο του ενδιαφερομένου για ρινοπλαστική μέχρι τα σημερινά «διαστημικά» επιτεύγματα της πλαστικής χειρουργικής που επαναφέρουν την τελειότητα στις γραμμές του ανθρώπινου προσώπου και σώματος, η διαπίστωση είναι η ίδια: «Το αποτέλεσμα της πλαστικής επέμβασης αφορά την ψυχική ισορροπία και την αυτοπεποίθηση εκείνου που υποβάλλεται στην επέμβαση αυτή, επομένως η ειδικότητα του πλαστικού είναι πολύ σημαντική από κοινωνιολογικής απόψεως», τονίζει ο δρ Ιωάννης Λύρας, πλαστικός χειρουργός, διευθυντής Πλαστικής Χειρουργικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Επιστημόνων Νέας Υόρκης.

1) Πόσο «θαυματουργή» είναι στην πραγματικότητα η Πλαστική Χειρουργική ?
Με την απλή έννοια του «θαύματος», όπως ίσως την αντιλαμβάνεται το ευρύ αμύητο κοινό, είναι θαυματουργή. Προσωπικά, ως πλαστικός χειρουργός πιστεύω ότι οι δυνατότητες και τα επιτυχή αποτελέσματα των πλαστικών επεμβάσεων δεν οφείλονται σε κανένα απολύτως «θαύμα».
Αυτό που συμβαίνει είναι μία σαφής εφαρμογή κανόνων, με σαφείς λύσεις, σε σαφή προβλήματα. Επομένως, η επιτυχία είναι προσχεδιασμένη, αφού αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο. Επιπροσθέτως, αποτελεί υποχρέωση μας ως πλαστικοί. Ωστόσο, τη λέξη «θαύμα» δεν την απορρίπτω. Χρειάζεται για να αποδοθεί το εύρος και η ικανοποίηση που προσφέρουν στους ενδιαφερομένους τα επιτεύγματα της Πλαστικής Χειεουργικής.

2) Ποιοι λόγοι συντρέχουν ώστε να απευθυνθεί κάποιος στον Πλαστικό Χειρουργό ?
Χωρίζονται τους λόγους σε δύο κατηγορίες, θα λέγαμε οι ψυχολογικοί και οι ορατοί.
Στην πρώτη περίπτωση, οι λύσεις που προσφέρουν οι πλαστικές επεμβάσεις σχετίζονται με την έλλειψη αυτοπεποίθησης, το αίσθημα χαμηλής αυτοεκτίμησης, καθώς και τη διαπίστωση μειωμένου ελέγχου και επιβολής του ατόμου στον κοινωνικό περίγυρο.
Στους ορατούς λόγους συγκαταλέγονται γενετικά σύνδρομα που προκαλούν δυσμορφία των χαρακτηριστικών (π.χ. λαγόχειλο), καθώς και διαταραχές της εξωτερικής εμφάνισης από ατύχημα ή ασθένεια (π.χ μαστεκτομή). Σε κάθε περίπτωση ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να έχει αντιληφθεί επακριβώς και επομένως να γνωρίζει πολύ καλά και με κάθε λεπτομέρεια τι επιθυμεί ο ενδιαφερόμενος, ειδάλλως να μην τον χειρουργήσει ποτέ.

3) Ποιες είναι οι πιο συχνές πλαστικές επεμβάσεις στην Ελλάδα ?
Στην κατηγορία των αισθητικών επεμβάσεων για τις Ελληνίδες είναι οι:
• Λειτουργική και αισθητική ρινοπλαστική
• Αυξητική στήθους
• Γλουτοί
• Face Lifting
• Κοιλιοπλαστική
Για τους Ελληνες είναι:
• Λειτουργική και αισθητική ρινοπλαστική
• Γυναικομαστία
• Λιποαναρρόφηση μέσης
• Βλεφαροπλαστική και προγούλι
• Ωτοπλαστική ή μεταμόσχευση τριχωτού κεφαλής

Στις επανορθωτικές επεμβάσεις κυριαρχούν το πρόσωπο και τα χέρια στα τροχαία και τα κάτω άκρα κυρίως σε μοτοσικλετιστές.
Σημαντικός είναι ο αριθμός όσων επιθυμούν να αποκαταστήσουν το φυσιολογικό σχήμα της προσβεβλημένης περιοχής σε πρόσωπο, κορμό κλπ. ύστερα από αφαίρεση όγκου.

4) Ποια είναι τα σύγχρονα «όπλα» της πλαστικής χειρουργικής ?
Η επιστήμη της πλαστικής χειρουργικής διαθέτει πλεον δύο νέα, πολύ σπουδαία εργαλεία:
Το ένα είναι η προσομοίωση της εικόνας όπου με μία φωτογραφία του ενδιαφερόμενου στον υπολογιστή, ο πλαστικός προσδιορίζει τι ακριβώς μπορεί να επιτευχθεί στο χειρουργείο και έτσι ο ενδιαφερόμενος μπορεί να δει από πριν το αποτέλεσμα και να το προεγκρίνει.
Και το δεύτερο είναι το γραμμικό σχέδιο, που με βάση την αρμονία υποδεικνύει τις όποιες αποκλίσεις, εξαιρώντας όσες ανήκαν στο φύλο και στην εθνότητα. Ετσι, με την νέα χιλιετία, από το 2000 δηλαδή και μετά, δεν έχουμε παράπονα για παραμορφώσεις διότι πλέον η πλαστική χειρουργική δεν αυθαιρετεί αλλά ακολουθεί αντικειμενικούς κανόνες που γίνονται σεβαστοί τόσο από τον ενδιαφερόμενο όσο και από τον πλαστικό.

5) Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν στις πλαστικές επεμβάσεις ?
Χρήσιμο είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι τα όποια τυχόν μικροπροβλήματα ή οι ενδεχόμενες επιπλοκές στις πλαστικές επεμβάσεις αφορούν τη χειρουργημένη περιοχή και όχι συνολικά τον οργανισμό. Και στην πρώτη περίπτωση διορθώνονται με μικρότερες επεμβάσεις, στη δεύτερη, δε, οφείλονται σε προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως π.χ ο διαβήτης ή το κάπνισμα και όχι στην επέμβαση καθεαυτή.
Επίσης, γεγονός αποτελεί ότι στην πλαστική χειρουργική δεν έχουμε μη αναστρέψιμες βλάβες. Ωστόσο, παρ’όλο που δεν πρόκειται για επείγον χειρουργείο αλλά για προσχεδιασμένο, δεν παύει να είναι χειρουργική επέμβαση και αναμφίβολα οι προϋποθέσεις πρέπει να είναι αυστηρές.
Η πρακτική, λοιπόν, της ασφάλειας στις πλαστικές επεμβάσεις στις πλαστικές επεμβάσεις περιλαμβάνει τόσο το χώρο όσο και την προετοιμασία της επέμβασης, που σημαίνει ότι έχει ληφθεί σχολαστικά το ιστορικό του ενδιαφερομένου, έχει γίνει σωστός σχεδιασμός και έχει περιοριστεί η έκταση της επέμβασης – το δυνατόν ολιγόωρη – ώστε να μη διαταραχθεί ο οργανισμός. Αν όλα τα παραπάνω συντρέχουν, τότε έχουμε να κάνουμε με κινδυνολογία και όχι με κινδύνους.

6) Υπο ποιες προϋποθέσεις μια πλαστική επέμβαση θεωρείται επιτυχημένη ?
Μία πλαστική επέμβαση στέφεται από επιτυχία όταν τόσο ο ενδιαφερόμενος που θα υποβληθεί σε αυτήν όσο και ο πλαστικός χειρουργός που θα έχει την ευθύνη της ιατρικής πράξης, έχουν συμφωνήσει από πριν για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Δηλαδή, όταν ο πλαστικός έχει ρωτήσει τι ακριβώς θέλει ο ενδιαφερόμενος έχει λύσει όλες τις απορίες του, άρα έχει πλήρως αντιληφθεί τι θα αποκτήσει.
Αλλωστε ο πλαστικός χειρουργός δεν… καινοτομεί στο έργο του Θεού, αλλά επαναφέρει και αποκαθιστά την αρμονία όπου έχει διαταραχθεί, σεβόμενος την προσωπικότητα και διορθώνοντας τις αποκλίσεις. Συμπερασματικά , μία πλαστική επέμβαση θεωρείται επιτυχημένη όταν το αποτέλεσμα ικανοποιεί πλήρως τον ενδιαφερόμενο.

7) Πόσο μόνιμα είναι τα αποτελέσματα ?
Είναι μόνιμα αλλά σε κάποιες πλαστικές επεμβάσεις παίζει ρόλο ο χρόνος. Δηλαδή αν έχει γίνει lifting πριν από την εμμηνόπαυση, με την έλευσή της θα χαλάσει. Όπως επίσης αν έχει γίνει κοιλιοπλαστική πριν από την εγκυμοσύνη, θα χαλάσει όταν η γυναίκα μείνει έγκυος.
Ειδικά στις αισθητικές επεμβάσεις χαλάρωσης οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στο σώμα χαλάει το αποτέλεσμα.
Σε ότι αφορά τις επανορθωτικές πλαστικές επεμβάσεις και κυρίως σε μεγάλα ατυχήματα – τροχαία, εργατικά – οι βελτιώσεις είναι αναμενόμενες και διαρκείς.

8) Πώς καλύπτεται ο ενδιαφερόμενος νομικά σε περιπτώσεις παρατυπίας του πλαστικού χειρουργού ?
Ο Πλαστικός Χειρουργός όπως κάθε γιατρός, φέρει αστική και ποινική ευθύνη για όσες ιατρικές πράξεις , διενεργήσει. Αν παραβεί τους νόμους, η Δικαιοσύνη λαμβάνει μέτρα και αποδίδει ευθύνες. Πρεπει, λοιπόν οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής να διενεργούνται αποκλειστικά από εξειδικευμένους εγγεγραμένους στην επιστημονική τους εταιρία, έμπειρους και καταξιωμένους πλαστικούς χειρουργούς.

9) Πότε ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να αρνηθεί να χειρουργήσει τον ενδιαφερόμενο ?
Άγραφοι και γραπτοί νόμοι δίνουν το δικαίωμα στον πλαστικό χειρουργό να αρνηθεί, όταν ο ενδιαφερόμενος είναι ψυχολογικά διαταραγμένο άτομο η επιχειρεί να αλλοιώσει την ταυτότητά του, διότι είναι παράνομος..
Τέλος, όταν ο πλαστικός από την εμπειρία του αντιλαμβάνεται και ξέρει ότι η επέμβαση δεν θα έχει επιτυχία.

10) Τι δεν έχει κατακτήσει προς το παρόν η Πλαστική Χειρουργική ?
Δύο ζητήματα παραμένουν προς επίλυση. Δεν έχει επιτύχει να κάνει πλήρες δέρμα και σε αυτό ίσως βοηθήσει η Γενετική στο μέλλον και δεν έχει καταφέρει να εξαλείψει τις ουλές. Όμως ήδη ερευνητικές ομάδες διενεργούν πειράματα και προς αυτήν την κατεύθυνση..

 

 
 
  πίσω