Δελτία τύπου
Επαγγελματικά ταξίδια
Εκδηλώσεις - Ομιλίες
Σχολιασμοί επικαιρότητος
Συγγραφικό Έργο @ βιβλιοπαρουσιάσεις
Πολιτιστικές δράσεις
Κοινωνική Συμμετοχή
Κοινωνική Ευθύνη
Κοινωνική Δικτύωση
Διαβάσαμε - Ακούσαμε και μας άρεσαν
Ιατρικές δραστηριότητες
Επιστημονικές ιδιότητες
Παλαιότερες διαλέξεις
Ραδιόφωνo
Έρευνα
Θετικές προτάσεις
 
Δείτε επίσης...
 
New techniques
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Brazilian
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Λεμεσός - Καστελόριζο. Aπο την Κύπρο στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης.

 
     
 
Ανταπόκριση από το ακρο της Ελλαδας, Δανάη Κορυπά

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΠΟΛΛΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟ.


Λίγοι γνωρίζουν ότι οι Κύπριοι, θεωρώντας το Καστελλόριζο το πιο κοντινό τους μέρος προς την Ελλάδα, είναι συναισθηματικά δεμένοι με αυτό ον τόπο.

Από το 1985 μία ομάδα Κυπρίων με ιστιοπλοϊκά και φουσκωτά σκάφη, πραγματοποιούν τον δύσκολο νυχτερινό διάπλου ανοιχτής θαλάσσης που διαρκεί από 6-30 ώρες (αναλόγως με τον τύπου του σκάφους), μεταξύ Λάρνακας, Λεμεσού και Πάφου έως την Στρογγύλη, την Μεγίστη και την Ρω. Πιστή σε αυτήν την παράδοση και φέτος η παρέα του γνωστού, βραβευμένου, ιταλομαθούς Κύπριου αρχιτέκτονα Χάρη Στυλιανού και της Ελλαδίτισσας επιχειρηματία συζύγου του Αντιγόνης.

Τα τέσσερα κυπριακά σκάφη των σύγχρονων «Αργοναυτών» έδεσαν στο λιμάνι του Καστελλορίζου στις αρχές του Αυγούστου. Από τα σκάφη είδαμε να βγαίνουν ο γνωστός Κύπριος δάσκαλος της ιστιοπλοΐας, συγγραφέας και παλαίμαχος οδοντίατρος Ανδρέας Ανδρέου, ο ηλιοψημένος θαλασσόλυκος Δημήτρης Ζεβλάρης και ο γνωστός Ελλαδίτης - «Βραζιλιάνος», πλαστικός χειρουργός, επίτιμος πρόξενος της Βραζιλίας Δρ. Ιωάννης Λύρας, ο οποίος ενσωματώθηκε στην κυπριακή ομάδα του ιστιοπλοϊκού Aquanta αφήνοντας για λίγο την πλαστική χειρουργική για την εμπειρία αυτού του δύσκολου διάπλου των περίπου 250 ναυτικών μιλίων.

Ο Δρ. Ιωάννης Λύρας είχε επισκεφθεί  και το 2001 το Καστελόριζο ως  ιατρικό μέλος της «ομάδας Αιγαίου»   επιβαίνοντας στην κανονιοφόρο του Ελληνικού πολεμικού ναυτικού «Ελευθερία»  και είχε χειρουργήσει  εθελοντικά ως επανορθωτικός πλαστικός χειρουργός στο κέντρο υγείας κατοίκους νησιού.  Όπως μας είπε  ο κ. Λύρας «το Καστελλόριζο παραμένει όμορφο και γραφικό κατά την διάρκεια των χρόνων ενώ οι υποδομές του έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Έτσι, παραμένει ένας ειδυλλιακός- μεσογειακός προορισμός για καλοκαιρινές διακοπές».

Η καστελλοριζιώτισσα Δανάη Κορυπά, με την πρόσχαρη προσωπικότητά της ξενάγησε την παρέα καθ' όλη την παραμονή της στην φετινή επίσκεψή της στο νησί και βοήθησε τους «Αργοναύτες» να αγαπήσουν ακόμη περισσότερο τις ομορφιές τους αρχιπελάγους του Καστελλορίζου .

Κατά την παραμονή τους οι ιστιοπλόοι  θαύμασαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του Καστελλορίζου, για την οποία ο Χάρης Στυλιανού είπε «τα ελληνιστικά χαρακτηριστικά και η απλοϊκή μεγαλοπρέπεια της αρχιτεκτονικής του Καστελλόριζου είναι ένας από τους πολλούς λόγους που με κάνουν να επιστρέφω εδώ κάθε χρόνο και θεωρώ ότι πρέπει να διδάσκονται ως αυτούσιο μάθημα στις αρχιτεκτονικές σχολές όλου του κόσμου». Επίσης η παρέα  γεύτηκε την τοπική κουζίνα.  Στον Αϊ Γιώργη του νησιού ο Έλληνας Κύκκος Μαγιάφης  και η γλυκύτατη Τουρκάλα σύζυγός του Χιουριγκιούλ, υποδέχθηκαν φιλικά την Ελληνοκυπριακή ομάδα.

Εκτός αυτών βέβαια, οι ταξιδιώτες επισκέφθηκαν εθιμοτυπικά το κέντρο Υγείας Μεγίστης όπου συνεργάστηκαν επιστημονικά με τους δύο αξιόλογους ακριτικούς Ιατρούς, Ιωάννη Ράντο και Μπασάρ Μουσά καθώς και με τον φαρμακοποιό Αντώνη Λενακάκη.

Τέλος, οι «Αργοναύτες» επισκέφθηκαν τον ζωγράφο-γλύπτη Αλέξανδρο, ο οποίος ζει και δημιουργεί μόνος  σ' ένα  ασκητικό ατελιέ στην άκρη του χωριού, στις γαλάζιες ακτές τις αρχαίας Λυκίας,  χωρίς σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος και υπό το φώς του λαμπρού ελληνικού ήλιου  την ημέρα ή μίας λάμπας πετρελαίου την νύχτα και ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια αποκαλύπτει σε αυτόν τον τόπο μοναδική εικαστική τέχνη την οποία και θαύμασαν.

Εκεί  συναντήθηκε ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Ιωάννης Λύρας με τον συγκεκριμένο γνωστό πλαστικό-εικαστικό Αλέξανδρο Ζυγούρη  και αντάλλαξαν απόψεις γύρω από την τέχνη της δημιουργίας.

Ο διάπλους συνεχίστηκε μετά από μερικές μέρες  προς τη Ρόδο και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα με τις χαριτωμένες θαλάσσιες χελώνες  caretta-caretta να ξεπροβοδίζουν τα κυπριακά ιστιοπλοϊκά σκάφη κατά την αναχώρηση τους από την Μεγίστη.
 

 
 
 
Η πορεία των Αργοναυτών από την Κύπρο προς το Καστελλόριζο
 
Καστελλόριζο-Καστελόριζο
 
Οι Αργοναύτες.
 
Οι Αργοναύτες.
 
                 
 
Ανδρέας Ανδρέου, Γιάννης Λύρας, Αντιγόνη Στυλιανού, Χάρης Στυλιανού, Δημήτρης Ζεβλάρης
 
Δανάη Κορυπά, Γιάννης Λύρας, Αντιγόνη Στυλιανού
 
Μπροστά στο Κέντρο Υγείας Μεγίστης Καστελλορίζου
Ο Δρ. Μπασάρ Μουσά, ο φαρμακοποιός Αντώνης Λενακάκης, ο Δρ. Γιάννης Λύρας και ο Δρ. Γιάννης Ράντος
 
Ο πλαστικός χειρουργός Γιάννης Λύρας και ο γλύπτης Αλέξανδρος Ζυγούρης στο ασκητικό εργαστήρι
Ο πλαστικός χειρουργός Γιάννης Λύρας και ο γλύπτης Αλέξανδρος Ζυγούρης
 
                 
 
Πλαστικό έργο του γλύπτη
Πλαστικό έργο του γλύπτη
 
Χελώνα Caretta Caretta στα νερά του λιμανιού της Μεγίστης.
Χελώνα Caretta Caretta
 
Η ανταποκρίτρια Δανάη Κoρυπά με την τοπική ενδυμασία του καστελλορίζου.
Η ανταποκρίτρια Δανάη Κoρυπά
 
Τοπικός χάρτης
Η συνοριακή γραμμή
 
                 
 
  πίσω