Δελτία τύπου
Επαγγελματικά ταξίδια
Εκδηλώσεις - Ομιλίες
Σχολιασμοί επικαιρότητος
Συγγραφικό Έργο @ βιβλιοπαρουσιάσεις
Πολιτιστικές δράσεις
Κοινωνική Συμμετοχή
Κοινωνική Ευθύνη
Κοινωνική Δικτύωση
Διαβάσαμε - Ακούσαμε και μας άρεσαν
Ιατρικές δραστηριότητες
Επιστημονικές ιδιότητες
Παλαιότερες διαλέξεις
Ραδιόφωνo
Έρευνα
Θετικές προτάσεις
 
Δείτε επίσης...
 
New techniques
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Brazilian
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

21-25.07.2010 ΥΑΚΙΝΘΕΙΑ «Ο ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

 
     
 

Λαμπρή η πρεμιέρα των φετινών « Υακινθείων». Συγκλονιστικά μεγάλη ήταν η προσέλευση του κόσμου που πλημμύρισε το θέατρο ενώ η θέρμη, ο ενθουσιασμός και ο παλμός ήταν πραγματικά εντυπωσιακός. Ο θεσμός των «Υακινθείων» κερδίζει το στοίχημα για 13η χρονιά. Πέντε ημέρες, γεμάτες μουσική και χορό με γνώμονα την ποιότητα, σε έναν χώρο που προκαλεί θαυμασμό και συγκινήσεις! Παρόντες ήταν άνθρωποι των γραμμάτων και της Τέχνης, προσωπικότητες της πολιτικής του επιχειρηματικού, δημοσιογραφικού και επιστημονικού κόσμου, από την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη , την Αθήνα αλλά και από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και το Εξωτερικό ταξίδεψαν για να παρακολουθήσουν το φετινό Φεστιβάλ . Για μία ακόμη χρονιά, τα ιερά χώματα του Ψηλορείτη φιλοξένησαν κουλτούρες και πολιτισμούς από διάφορα σημεία του πλανήτη, με τρόπο πανανθρώπινο, δίνοντας την αίσθηση μιας δύναμης που αψηφά το αδύνατο! Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η χωρά μας ο θεσμός των «Υακινθείων» απέδειξε πως η ποιότητα και ο πολιτισμός δεν απειλείται. Με κύριο καθοδηγητή τον «Λουδοβίκο των Ανωγείων» και την ακούραστη, πιστή ομάδα του που έχουν ένα και μοναδικό στόχο την ανάδειξη του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού εντός και εκτός συνόρων. Τα κατάφεραν και Φέτος!

Τη Βραζιλία μια χωρά μαγευτική, θερμή, πολύχρωμη, με βαθειά παράδοση στη μουσική και το χορό παρουσίασε στα φετινά Υακίνθεια ο πολύ γνωστός Πλαστικός Χειρουργός και πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα Δρ Ιωάννης Λύρας ο οποίος με ευαισθησία όπως και σε άλλες περιπτώσεις ως χορηγός των φετινών Υακινθείων, παρουσίασε τον γνωστό Βραζιλιάνο διπλωμάτη και μουσικό Antenor Bogea ο οποίος μαζί με τον Γάλλο Philippe Crespin, στο πιάνο και την κιθάρα αντίστοιχα, σκόρπισαν βραζιλιάνικες Bossa nova μελωδίες στον Υάκινθο. Ακολούθησε Ο βραζιλιάνος χορευτής Jefferson Luiz Da Silva με την ομάδα που έφεραν άρωμα, από το Rio De Janeiro στα 1260 μέτρα υψόμετρο! Και ξεσήκωσαν το κοινό.

Η συμμετοχή της ομάδας «Μεγάλη Ελλάδα», υπήρξε αποκλειστική ιδέα της ιατρού ενδοκρινολόγου κας Παρή Ράπτη-Λύρα η οποία είναι μια γυναίκα που πάντα υποστηρίζει με εξαιρετική θέρμη όλα τα γεγονότα τα οποία αφορούν την επιστήμη και τον πολιτισμό. Επίσης χορηγός στα Υακίνθεια προσκάλεσε τους προέδρους των ινστιτούτων ‘’Apodiafazzi’ με πρόεδρο τον Δρ Carmelo Giuseppe Nucera και «odysseys» με πρόεδρο το Filippo Violi με τους οποίους την συνδέει βαθειά φιλία και oι οποίοι είναι προσανατολισμένοι στη έρευνα όσων ελληνικών στοιχείων έχουν διατηρηθεί στην κάτω Ιταλία, γλωσσικών, πολιτιστικών και κοινωνικών των 16 ελληνόφωνων χωριών της Ιταλίας με διεθνή αναγνώριση και μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα. Όλη η ομάδα μας ταξίδεψε στην αντίπερα όχθη του Ιονίου, μεταφέροντας στο κοινό ήχους και χαμένες λέξεις Ελληνόφωνων τραγουδιών της Καλαβρίας.. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η παρουσία τους ήταν πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη για το κοινό.

Μετά το θρίαμβο του Ηρωδείου, ο Ψαραντώνης για άλλη μια φορά «λειτούργησε» στους ιερούς βράχους. Συγκλονιστική ήταν η ερμηνεία του ηθοποιού Γιώργου Μεσσάλα στο έργο «Το Ημερολόγιο ενός τρελού» . Η τραγουδίστρια Μόρφω Τσαιρέλη με τον Θόδωρο Κοτεπάνο στο πιάνο, μας ταξίδεψαν με μουσικές του Μάνου Χατζιδάκι, Astor Piazzola και Garcia Lorca, ενώ η Φιλιώ Ραμαδάνη μας παρουσίασε μία ολιγόλεπτη χορογραφία με θέμα την Αρετούσα.

Ο Θανάσης Μαυρόκωστας με το συγκρότημά του, απογείωσαν το κοινό στο θέατρο του Υάκινθου, ενώ αίσθηση προκάλεσαν όταν χόρεψαν χωρίς μουσική υπόκρουση, πέρα από τον παλμό της καρδιάς, τον χορό των «Κουρητών» οι οποίοι λέγεται ότι χόρευαν αυτό το χορό στο κοντινό « Ιδαίον Άνδρο» ώστε να ξυπνήσουν το Δια. Η ομάδα έκφρασης Κρητικών χορών Μεγαλακάκη, έδωσε μία μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση-πρόταση στον χώρο του Υακίνθου.

Οι Αιγύπτιοι χορευτές και μουσικοί Al – Tannoura, με τον περιστρεφόμενο χορό των Σούφι ενα πάντρεμα πολιτισμών και τεχνών, από το Κάιρο και το Θραψανό Ηρακλείου, χορευτές και αγγειοπλάστες, συγχρονισμένοι στον παλμό των κρουστών, προσέφεραν στο κοινό ένα ξεχωριστό θέαμα, Αξίζει να σημειωθεί ότι την παράσταση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό αντιπρόσωποι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

-Τι είναι χορός; Χορός είναι η διαμαρτυρία του ανθρώπινου σώματος απέναντι στο Θεό, που δεν του άφησε φτερά στους ώμους.

-Προβληματίστηκα απάντησε ο Θεός. Να τα βάλω στο σώμα ή στην ψυχή; Και αποφάσισα την ψυχή…

Με αυτά τα λόγια έκλεισε την αυλαία ο Λουδοβίκος τον Ανωγείων για τα φετινά δέκατατρίτα Υακίνθεια, δίνοντας ραντεβού στο κοινό για τον επόμενο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήταν συγκινητική η συμπαράσταση των ιδιωτών και των εταιριών του εξωτερικού όπως της Endeavor Lines που μετέφερε την Ιταλική αποστολή στην Ελλάδα. Εξίσου σημαντικές Οι χορηγίες κρητικών εταιρειών, ενώ ιδιαίτερα καταλυτικός ήταν ο ρόλος της ναυτιλιακής εταιρείας ANEK LINES, η οποία χορήγησε τα εισιτήρια όλων των συγκροτημάτων. Μια πράξη που μας συγκίνησε ιδιαίτερα και μας επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την ευαισθησία και την αγάπη για τον πολιτισμό και την τέχνη ενώ παράλληλα διασφάλισε την παρουσία όλων των μακρινών ταξιδιωτών από διάφορες χώρες του κόσμου στα «Υακίνθεια».

http://kutsompolia.info/%CF%85%CE%B1%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B1-2010-%C2%AB%CE%BF-%CF%87%CE%BF%CF%81%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%85%C2%BB.html


 

 
 
  πίσω