Δελτία τύπου
Επαγγελματικά ταξίδια
Εκδηλώσεις - Ομιλίες
Σχολιασμοί επικαιρότητος
Συγγραφικό Έργο @ βιβλιοπαρουσιάσεις
Πολιτιστικές δράσεις
Κοινωνική Συμμετοχή
Κοινωνική Ευθύνη
Κοινωνική Δικτύωση
Διαβάσαμε - Ακούσαμε και μας άρεσαν
Ιατρικές δραστηριότητες
Επιστημονικές ιδιότητες
Παλαιότερες διαλέξεις
Ραδιόφωνo
Έρευνα
Θετικές προτάσεις
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

7.3.2012 ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 
     
  Η Παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008 που ξεκίνησε από την κατάρρευση –πτώχευση της ισχυρής επενδυτικής τράπεζας ( Lehman Brothers) των ΗΠΑ επεκτάθηκε όπως ήταν φυσικό.

Στην Ευρώπη και ακολούθως επηρέασε όλες σχεδόν τις αδύνατες οικονομίες, πολλές από τις οποίες ήταν και μελή της Ευρωζώνης η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα δανεισμού από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες με αποτέλεσμα η κρίση εκτός του ότι επεκτάθηκε και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα εξίσου, να μην έχει βρει ακόμα την λύση της.
Η νέα κυβέρνηση της χώρας με τεχνοκράτη και όχι πολιτικό πρωθυπουργό, δρομολογεί εκκρεμούσες από καιρό μεταρρυθμίσεις προσθέτοντας και νέες αναγκαίες διορθώσεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου οικονομικού τομέα.
 Η κυριότερη εμφανής επίπτωση στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων πολιτών αλλά και όσων άλλων Ευρωπαίων δραστηριοποιούνται και φορολογούνται στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ήταν η μείωση κατά περίπου 30% του καθαρού εισοδήματος τους, ( όση περίπου θα έπρεπε να είναι κατά μερικούς αναλυτές αναγκαία υποτίμηση της «οικονομίας της χώρας» ώστε αυτή να γίνει πιο ανταγωνιστική). Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το μηχανισμό PSI που εάν εφαρμοστεί πιθανόν να οδηγήσει στο γενναίο κούρεμα του δημόσιου χρέους της Ελλάδος καθιστούν τις κοινωνικό-οικονομικές επιπτώσεις της εξελισσόμενης αυτής κρίσης στην Ελλάδα σχεδόν μόνιμες η τουλάχιστον μακρότατης διάρκειας.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Οι επιπτώσεις της παραπάνω αναλυθείσης κρίσης στην πολιτιστική ζωή της χώρας και την πολιτιστική διπλωματία είναι πολλαπλές:
1ον
Μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των χορηγιών πολιτιστικών διαλέξεων.
2ον Μειώθηκε δραστικά η πολιτιστική δραστηριότητα από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στη έδρα τους.
3ον
Μειώθηκε η αγορά πολιτιστικών έργων ζωγραφικής η γλυπτικής από μεγάλους έλληνες επιχειρηματίες. 4ον Μειώθηκε η παραγγελία προς τους γλύπτες και τους αρχιτέκτονες μεγάλων αγαλμάτων και μνημείων με συμβολικό πολιτιστικό χαρακτήρα.
5ον
Μειώθηκε η επιχειρηματικότητα στην παραγωγή νέου έργου από καλλιτέχνες στον κλάδο της μουσικής τόσο στη δισκογραφία τόσο και στον τομέα των πολιτιστικών μουσικών φεστιβάλ.
6ον Μειώθηκε η αξία του εισιτηρίου στις μεγάλες υπαίθριες συναυλίες σε αρχαία θέατρα κάτι που οδήγησε στην επ΄ αόριστο πολλών εξ αυτών λόγο οικονομικής αδυναμίας διοργάνωσης.
7ον Μειώθηκε η παραγωγή ταινιών με συμβολικό πολιτιστικό περιεχόμενο.
8ονΜειώθηκαν όλες οι επιχορηγήσεις-υποστηρίξεις προς τον πολιτισμό εν γένει από το Υπουργείο Πολιτισμού Ελλάδος.
9ον Μειώθηκαν όλες οι επιχορηγήσεις-υποστηρίξεις από το Υπουργείο Εξωτερικών προς την πολιτιστική διπλωματία εν γένει.

Ταυτόχρονα:

1ον
Αυξήθηκε η κινητικότητα σε βραβεύσεις δημιουργών πολιτισμού όπως καλλιτεχνών και λογοτεχνών.
2ον
Αυξηθήκαν τα πολιτιστικά γεγονότα αριθμητικά μεσαίου και μικρού κοινού θεατών. 3ον Αυξήθηκε ο αριθμός των μικρών και μεσαίων θεατρικών σκηνών.
4ον
Αυξήθηκε ο αριθμός των μικρών και μεσαίων μουσικών σκηνών. 5ον Αυξήθηκε ο αριθμός των ομιλιών και διαλέξεων με θέματα πολιτιστικού περιχεομένου.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ
Ο πολιτισμός μιας χώρας παράγεται συνεχώς μέσω της έμφυτης ανάγκης των δημιουργών του για καθημερινή έκφραση και αντικατοπτρίζει τη ζωή μιας χώρας μέσα από το ταλέντο που έχουν οι πολίτες της να απεικονίζουν και να εξιστορούν τα λαογραφικά στοιχεία της και να εκφράζουν μέσω έντεχνων μορφών τέχνης.
 Η καθημερινή ζωή αποτυπώνεται και δραματοποιείται μέσα από την παραγωγή έργων γραπτού κ προφορικού λόγου, μουσικής, ζωγραφικής, γλυπτικής, ιστορίας, φιλοσοφίας, ψυχολογίας, ανθρωπολογίας, λαογραφίας και μυθολογίας – μυθοπλασίας.
Η κοινωνικο-οικονομική κρίση της Ευρώπης επηρεάζει την ψυχική υγεία των πολιτών της και μειώνει την παραγωγή πολιτισμού τόσο επειδή υπάρχει παραγόμενο πολιτιστικό έργο όσο και επειδή δεν υπάρχουν οι αναγκαίοι πόροι ( άνθρωποι και υλικά ) για να υποστηρίξουν την παραγωγή του. Ο ανθρώπινος πόνος που προκαλείται από τη μείωση του βιοτικού επιπέδου οδηγεί εξάλλου και στην ελάττωση της ποιότητας του παραγόμενου πολιτισμού σε περιόδους κρίσεως.
 Εκλείπει η εμμονή στη λεπτομέρεια, η διάθεση για δημιουργία υπερβολικού έργου και η ανάλογη αξιολόγηση του από ένα κοινό το οποίο έχει στρέψει την προσοχή του περισσότερο στα θέματα επιβίωσης παρά στα θέματα ποιοτικής διαβίωσης. Ελπίζουν οι ασχολούμενοι με τον πολιτισμό, αυτή η περίοδος να διαρκέσει λίγο, κάτι όμως που δεν είναι καθόλου σίγουρο.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ

Σε περιόδους κοινωνικο-οικονομικής κρίσης αυξάνονται οι διαπολιτισμικές συγκρούσεις μεταξύ μικρότερων αλλά συμπαγών εθνοτικών ομάδων που ζουν ως μετανάστες σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες άρα και στην Ελλάδα και μειώνεται λόγω ελλείψεως συντονισμού και κοινωνικής ανοχής η διαπολιτισμική συνεργασία με σκοπό την παραγωγή πολιτισμού. Είναι αναγκαία όμως η διαπολιτισμική συνοχή ώστε να μην αυξηθούν, αντίθετα να μειωθούν εώς εξαλείψεως τα φαινόμενα ρατσισμού και αύξησης της εγκληματικότητας τόσο του ποινικού διακαίου όσο και του παγκόσμια οργανωμένου εγκλήματος.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
Ως πολίτης της Ευρώπης που έχουμε ζήσει επί μακρόν τόσο σε άλλες χώρες της Ευρώπης (Ιταλία) όσο και σε χώρες της Νοτίου Αμερικής (Βραζιλία) οι οποίες έχουν μακρά παράδοση τόσο στον κλασσικό όσο και στον μοντέρνο-σύγχρονο πολιτισμό, διατυπώνουμε στο παρόν άρθρο προτάσεις για διατήρηση της παραγωγός του πολιτιστικού έργου στην Ελλάδα και ταυτόχρονα για προοδευτική βελτίωση της ποιότητας και των ευεργετικών επιδράσεων του παραγόμενου έργου στην ευημερία, στην ψυχική ισορροπία, στην αλληλοκατανόηση, στην ιστορική διδαχή, την εκπαίδευση και την ειρήνη που επικρατούν στη χωρά μας.

Έτσι προτείνουμε
:
1ον Την αύξηση των μικρών αυθόρμητων πολιτιστικών γεγονότων (happenings) με προσκεκλημένους ποιοτικούς καλλιτέχνες στους χώρους εργασίας. Την οργάνωση πολιτιστικού πρωινού του Σαββάτου ( ή της Παρασκευής ή της Κυριακής όπου το επιτρέπουν οι πολιτιστικές συνήθειες). Στην έδρα των κοινωνικών λεσχών π.χ Αθηναϊκή Λέσχη ή των χώρων εργασίας μεγάλων ή μικρών οργανισμών π.χ ΟΤΕ με συμμέτοχη μέσω ανοιχτής πρόσκλησης και μη μελών όπου αυτό επιτρέπεται.
2ον Συμμετοχή εθελοντών στην εξυπηρέτηση των «διψασμένων» για πολιτισμό ντόπιων και ξένων επισκεπτών των αρχαιολογικών πολιτιστικών χώρων με την καθοδήγηση και επίβλεψη φυσικά των μόνιμων υπαλλήλων που έχουν επιφορτιστεί με αυτό το έργο από της αρμόδιες θεσμικές αρχές της πολιτείας.
3ον
Μεγάλη μείωση της τιμής του εισιτηρίου για την είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους.
4ον
Οργάνωση στρογγυλών τραπεζών για συζήτηση σε θέματα πολιτισμού από πολιτιστικά ιδρύματα όλων των κρατικών πανεπιστήμιων της χώρας.
5ον Ίδρυση έδρας της ιστορίας της ιατρικής ως παράρτημα του πανεπιστήμιου Αθηνών στο νησί της Κω-(έδρα του πρώτου αρχαίου ασκληπιείου της Ελλάδος και γενέτειρα του πατερά της ιατρικής Ιπποκράτη).
6ον Ίδρυση ιδιωτικού πανεπιστημίου φιλοσοφίας και πολιτισμού στη γενέτειρα του Αριστοτέλη Στάγιρα-Χαλκιδικής, την έδρα του πρώτου λυκείου του Αριστοτέλη στη Βέροια και στην Ακαδημία του Πλάτωνος. 7ον Χρήση του διαδικτύου (internet) για αποστολή ενημερωτικών μηνυμάτων για πολιτιστικά δρώμενα μεγάλης άξιας μέσα από βάση πραγματικών δεδομένων με συχνότητα μιας εβδομάδας προς όλους ανεξαίρετος παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς, επιμορφωτές, δασκάλους και καθηγητές που ελέγχονται και είναι υπάλληλοι του Υπουργείο Δια Βίου Μάθησης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος μέσω αποστολής ενημερωτικού σημειώματος στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση.
8ον
Την συγγραφή άρθρων και επιστολών με πολιτιστικό θέμα σε όλες τις εφημερίδες και περιοδικά της χώρας ώστε να στραφεί προοδευτικά το ενδιαφέρον των Μ.Μ.Ε σε θέματα πραγματικού πολιτισμού αντί των θεμάτων ελαφράς διασκέδασης που καταναλώνουν πολλές ώρες την ημέρα από τους πολίτες καθιστώντας τις μη παραγωγικές.
Η προώθηση του πολιτισμού βρίσκεται εν τέλει στα χέρια των πολιτών της κάθε χώρας ξεχωριστά και είναι υποχρέωση του κάθε ειλικρινούς της πολίτη αυτής της χώρας μέσα από το εθελοντικό κίνημα και τις ανθρωπιστικές δράσεις να την διασφαλίσει διαχρονικά, ανεξαρτήτου της οικονομικής ευρωστίας της. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα.

Ας ενεργοποιηθούμε λοιπόν τώρα ενάντια στην απραξία κα την ανυπαρξία.


http://www.diplomatic.gr/pd/ar-lyras.htm
 

 
 
  πίσω