Συνεντεύξεις στο Ραδιόφωνο
Συνεντεύξεις στον τύπο
Συνεντεύξεις στην τηλεόραση
Συνεντεύξεις στην ιντερνετική τηλεόραση Web
Άλλες συνεντεύξεις
Αληθινές Μαρτυρίες Πλαστικής
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Η πλαστική χειρουργική δεν είναι μόνο για τους «διάσημους»

 
     
 

               Συνέντευξη του Δρ. Πλαστικής Χειρουργικής, Γιάννη Λύρα στην Άννα Στεργίου



Η πλαστική χειρουργική απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να είναι σε ειρήνη με τον εαυτό τους, υποστηρίζει ο Δρ. Πλαστικής Χειρουργικής, Γιάννης Λύρας, αναφερόμενος σε ανθρώπους που την έχουν απόλυτη ανάγκη (π.χ. παραμορφώσεις λόγω τροχαίων ατυχημάτων) ή σε ανθρώπους που αποζητούν να βελτιώσουν την αισθητική τους εικόνα ώστε να νιώσουν καλύτερα. Τονίζει ότι οι τιμές έχουν γίνει πιο προσιτές, όσο το επιτρέπουν βέβαια κι οι υπόλοιποι παράγοντες, η οικονομική νομοθεσία, το γραφειοκρατικό κόστος αλλά και το κόστος των ποιοτικών υλικών, το οποίο παραμένει υψηλό.

- Η πλαστική χειρουργική έχει μπει για καλά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια. Ποιος είναι ο κυριότερος μύθος που νομίζετε ότι τη συνοδεύει;

«Ο κόσμος νομίζει πως είναι ένα απ΄ τα εργαλεία, που χρησιμοποιούν οι διάσημοι. Η πλαστική χειρουργική δεν είναι ούτε για τους διάσημους ούτε για τους άσημους. Είναι για τον άνθρωπο, που εκτιμά την εξωτερική εμφάνιση και θέλει να είναι σε ειρήνη με τον εαυτό του. Ο σκοπός είναι αυτό που έχω απ’ έξω, δηλαδή η εικόνα μου, να μ΄ αρέσει».

– Πόσο έχει επηρεάσει η κρίση την πλαστική χειρουργική;

«Η κρίση επηρέασε μέχρι πέρυσι κατά 80% την πλαστική χειρουργική σε σχέση με το 2000, όταν είχαμε μεγάλη αύξηση της τάξης του 250% λόγω της έντονης ανόδου του χρηματιστηρίου. Οι τιμές έχουν προσαρμοστεί αρκετά προς τα κάτω αλλά οι επεμβάσεις απαιτούν κι υλικά που πρέπει να είναι καλής ποιότητας. Τα ποιοτικά υλικά προέρχονται κυρίως απ’ την Ευρώπη κι οι τιμές παραμένουν υψηλές, γιατί είναι σε ευρώ. Οι τιμές κατηφόρισαν αλλά όσο το επιτρέπει κι η ασφάλεια των υλικών και της διαδικασίας. Ταυτόχρονα όμως συνέβησαν κι άλλα πράγματα. Είναι απαίτηση της τρόικα κι έχουμε προσαρμοστεί στις διαδικασίες πιστοποιήσεων, κι αυτό έχει ανεβάσει το γραφειοκρατικό κόστος. Ας μην ξεχνάμε ότι στις αισθητικές επεμβάσεις το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κι ένα 13% ΦΠΑ που δεν ισχύει για επεμβάσεις καμίας άλλης χειρουργικής ειδικότητας».

– Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις που σας ζητούν να γίνουν;

«Παραμένουν δημοφιλείς οι λειτουργικές και αισθητικές παρεμβάσεις στη μύτη, η μεγέθυνση του στήθους στις γυναίκες κι οι επεμβάσεις που γίνονται σε δυσμορφίες, όπως τα πεταχτά αυτιά, η γυναικομαστία κι η ανισομαστία στις έφηβες. Έχουν μειωθεί πολύ οι επεμβάσεις λιποαναρρόφησης, οι οποίες έχουν αντικατασταθεί με άλλες αναίμακτες όπως π.χ. με την κρυολιπόλυση με ψύχος του λίπους, το οποίο αποβάλλεται ή με λέιζερ που το ζεσταίνουμε κι επίσης αποβάλλεται. Προσωπικά προτιμώ τη λύση με κρυολιπόλυση».

- Ποια είναι τα κυριότερα προβλήματα για τα οποία απευθύνονται άντρες σ΄ εσάς;
«Το προγούλι, τα βλέφαρα για τις πιο μεγάλες ηλικίες αλλά κι η γυναικομαστία στους εφήβους».

– Στον ιατρικό κλάδο κυριαρχεί η συζήτηση για τα γενόσημα. Μπορούμε να μιλάμε για γενόσημα και στην πλαστική χειρουργική;

«Ναι, βεβαίως γιατί κι εμείς χρησιμοποιούμε αντιβιοτικά ή και παυσίπονα που είναι και γενόσημα καθώς και φάρμακα που είναι για να υποστηρίξουμε μετεγχειρητικά τον ασθενή, για να φύγουν τα οιδήματα ( πρηξίματα). Όταν πρόκειται πάντως για επεμβάσεις που αφορούν και στον ΕΟΠΥΥ μπορεί να τεθεί θέμα».

- Ποια είναι η ενδεδειγμένη ηλικία για μια γυναίκα για να προχωρήσει σ΄ επέμβαση ώστε να μειώσει τις ρυτίδες;

«Όταν αρχίσει να τις βλέπει η ίδια κι όχι όταν γίνει γιαγιά, γιατί τότε είναι πιο δύσκολη η αποκατάσταση. Αν μια γυναίκα δεν προσέχει τον εαυτό της δηλαδή δεν χρησιμοποιεί ενυδατικές κρέμες, αντηλιακές κι ενέσιμη μεσοθεραπεία που βάζει υαλουρονικό οξύ και χάνεται κ.ά. τότε είναι σίγουρο ότι θα χρειαστεί πιο γρήγορα το νυστέρι».

- Πολλές φορές λέμε η ηλικία μπορεί να φανεί από το λαιμό ή τα χέρια. Υπάρχει κάτι ελπιδοφόρο προς αυτήν κατεύθυνση;

«Υπάρχει για τα χέρια η χρήση λίπους για το ίδιο μας το σώμα, για τ’ αποστεωμένα χέρια και για το λαιμό η μεσοθεραπεία ή το ρόλερ, μια μέθοδος η οποία ξαναφέρνει την υγρασία, που έφυγε από το αφυδατωμένο δέρμα».

- Στη χώρα μας εξακολουθούμε να έχουμε εκατοντάδες τροχαία ατυχήματα κάθε χρόνο. Πόσο δύσκολες είναι οι αποκαταστάσεις και μετά από πόσο διάστημα από το ατύχημα μπορούν να τρέξουν ασθενείς σ΄ εσάς;

«Εμείς οι ιδιώτες γιατροί αναλαμβάνουμε τα περιστατικά αυτά τουλάχιστον ένα χρόνο μετά για να λύσουμε τα αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα που έχουν απομείνει. Η αρχική φροντίδα κι η πρόληψη ανήκουν στο κράτος μέσω των κρατικών νοσοκομείων».

- Τι γίνεται με τα παιδιά που έχουν τραυματισθεί σε τροχαία; Σε ποιες ηλικίες μπορούν να έρθουν σ΄ εσάς;

«Ένα παιδάκι πέντε χρονών και κάτω δεν καταλαβαίνει το πρόβλημα. Μπορεί να πονέσει εκείνη τη στιγμή ή να φοβηθεί αλλά δεν αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα των αλλαγών. Όμως, οι γονείς συχνά βλέπουν τα σημάδια πάνω στα παιδιά τους σα δικά τους σημάδια. Ανάλογα με την ηλικία τα παιδιά μπορεί να το αντιλαμβάνονται σαν κάτι που πέρασε, ακόμη και σα ζωγραφιά, αλλά η αγωνία υπάρχει στα μάτια των γονέων. Ακόμη και στην εφηβεία υπάρχουν ζητήματα, γιατί το σώμα συνεχώς αλλάζει. Γύρω στα 11-12 έρχεται η έμμηνος ρύση στα κορίτσια ενώ τ΄ αγόρια παίρνουν απότομα ύψος και το δέρμα και στις δυο περιπτώσεις τεντώνει πάρα πολύ το δέρμα και γι΄ αυτό δημιουργούνται αρκετές φορές ραγάδες. Όποιος πάει να λύσει προβλήματα σ΄ αυτές τις ηλικίες συνήθως δεν έχει ευνοϊκά αποτελέσματα».

 

 
 
  πίσω