Συνεντεύξεις στο Ραδιόφωνο
Συνεντεύξεις στον τύπο
Συνεντεύξεις στην τηλεόραση
Συνεντεύξεις στην ιντερνετική τηλεόραση Web
Άλλες συνεντεύξεις
Αληθινές Μαρτυρίες Πλαστικής
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Ο πόλεμος έφερε την πλαστική χειρουργική στην Ελλάδα

 
     
 Στην αρχαία Αίγυπτο, αλλά και στην Ελλάδα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, υπάρχουν αναφορές για πλαστικές επεμβάσεις, παρόλο που αυτές θεωρούνται δημιούργημα του σύγχρονου κόσμου, της ευημερίας και των σταρ του Χόλυγουντ και του κινηματογράφου, ανέφερε σε συνέντευξή του στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm ο πλαστικός χειρουργός Ιωάννης Λύρας.

Ο επί 25ετίας πλαστικός χειρουργός Ιωάννης Λύρας βρέθηκε στην Ξάνθη προσκεκλημένος των ΑΧΕΠΑ Ξάνθης και του τμήματος Θυγατέρες της Πηνελόπης για να καταρρίψει μύθους σχετικούς με την πλαστική χειρουργική, παρουσιάζοντας την χρησιμότητα της από αρχαιοτάτων χρόνων με παραδείγματα που σε καθηλώνουν. Όσοι έδωσαν το παρόν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να ακούσουν για την τιμωρία των μοιχαλίδων στην Ινδία με το κόψιμο της μύτης, την πλαστική χειρουργική στην αρχαία Αίγυπτο με τον Φαραώ Ραμσή Β΄ που έχει κάνει επέμβαση ρινοπλαστικής τοποθετώντας μόσχευμα κόκκαλου μέσα στη μύτη του το 1900 π.Χ., την αναφορά στον χειρούργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και την αποκατάσταση των τραυμάτων του μετά από κάθε πολεμική εξόρμηση, αλλά και την αναφορά στο Συμπόσιο του Πλάτωνα στο μύθο περί έρωτος.


Η ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Στην Ελλάδα η πλαστική χειρουργική εμφανίζεται στον ελληνοαλβανικό πόλεμο με τον στρατιωτικό γιατρό Γιώργο Πολυκράτη. «Αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας πλαστικός χειρουργός, ο οποίος το 1956 μας εκπροσώπησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Πλαστικής Χειρουργικής στη Στοκχόλμη. Η πλαστική χειρουργική είχε σχέση με τον πόλεμο και ξεκίνησε από την ανάγκη αποκατάστασης των τραυμάτων του πολέμου», ανέφερε ο Ιωάννης Λύρας και πρόσθεσε «η πλαστική χειρουργική δεν είναι μόνο ομορφιά, είναι αποκατάσταση κυρίως, και άρχισε από τους παγκόσμιους πολέμους, οπότε υπήρχε μάχη σώμα με σώμα με αποτέλεσμα να προκαλούνται μεγάλα τραύματα τα οποία είχαν ανάγκη θεραπείας».


Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΡΦΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

Το 1960 εισήλθε η έννοια της ομορφιάς στην πλαστική χειρουργική, σημείωσε ο κ. Λύρας, επισημαίνοντας βέβαια πως «οι άνθρωποι δεν είναι ματαιόδοξοι όταν θέλουν να είναι όμορφοι. Από το 1960 μέχρι σήμερα η πλαστική χειρουργική της αισθητικής αναπτύσσεται συνεχώς. Το μεγάλο άλμα έγινε γύρω στο 2000, οπότε όλοι οι λαοί της Ευρώπης και γενικά στον κόσμο είχαν μία οικονομική πορεία καλή και μπορούσαν οι άνθρωποι να ασχοληθούν με την ομορφιά τους. Το διάστημα αυτό υπήρξε μία παγκόσμια αύξηση στον αριθμό των ανθρώπων που ήθελαν υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, ώστε να βελτιώσουν την εξωτερική τους εμφάνιση».


ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΟΣ

Η πλαστική χειρουργική είναι μία ειδικότητα της ιατρικής επιστήμης που ασχολείται με την απόδοση της "αρμονίας" και της "ομορφιάς" στις "γραμμές" του προσώπου και του σώματος του ανθρώπου. Η πλαστική χειρουργική, είτε αισθητική είτε επανορθωτική, είναι ενιαίος κλάδος της χειρουργικής ο οποίος δεν βασίζεται τόσο στην φιλοσοφική έννοια της "θεραπείας" όσο στην φιλοσοφική έννοια της "αποκατάστασης" των φυσιολογικών σχημάτων του ανθρώπινου υλικού. Σύμφωνα με τον Ιωάννη Λύρα «η πλαστική χειρουργική αφορά πρόσωπο και σώμα. Το πρόσωπο έχει να κάνει με την προσωπικότητα και την ταυτότητα και το σώμα έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση του καθενός όταν εμφανίζεται γυμνός στην παραλία ή στις προσωπικές του σχέσεις. Οι επεμβάσεις του προσώπου είναι πιο σημαντικές, αλλά και του σώματος, για παράδειγμα η αυξητική του στήθους για τις γυναίκες είναι η πιο ευεργετική από όλες τις επεμβάσεις». Για τον ίδιο τον επιστήμονα «τίποτα δεν είναι παράξενο όταν διατυπώνεται ως αίτημα και παράπονο και έχει να κάνει με την αυτοπεποίθηση και την ψυχική υγεία του κάθε ανθρώπου. Δεν είναι καθόλου παράξενο ένα παιδάκι 6 χρονών να ζητάει από τον πατέρα του να φτιάξουν τα πεταχτά αυτιά του, γιατί γελάνε μαζί του στο σχολείο οι συμμαθητές του, έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, αυτό το παιδί δεν ξέρει τι σημαίνει εξωτερική ομορφιά ή ένας έφηβος που φέρει γυναικεία στήθη στο θώρακά του και δε μπορεί να βγάλει ούτε το μπλουζάκι του στην παραλία ή ένα κορίτσι που έχει ανισομαστία, ένα μικρό και ένα μεγάλο στήθος».

ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΕΣ

Οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής διαχωρίζονται σε αισθητικές και επανορθωτικές. Αξίζει τον κόπο να επιλέξουμε να βελτιώσουμε αυτό που μας ενοχλεί αφού το αποτέλεσμα που θα μας προσδώσει θα είναι μόνιμο, δημιουργώντας μας ψυχική και σωματική ανάταση και προσφέροντάς μας παράλληλα δυναμισμό και αυτοπεποίθηση. Για όποιον λόγο και να επιλέξουμε μία επέμβαση πλαστικής χειρουργικής, είναι σίγουρο ότι καταρχήν αναγνωρίζουμε με ειλικρίνεια ότι κανείς δεν είναι τέλειος, άρα ούτε και εμείς. «Δεν θα βρούμε κανέναν τέλειο άνθρωπο γύρω, αλλά είναι προσωπικό θέμα του καθενός να διαχειριστεί την ατέλεια του με θάρρος ή χωρίς θάρρος και, αν δεν έχει άλλον τρόπο να το αντιμετωπίσει μπορεί να καταλήξει και σε μία χειρουργική επέμβαση, εξάλλου είναι νόμιμες οι επεμβάσεις, είναι αποδεκτές από την παγκόσμια κοινότητα», τονίζει ο κ. Λύρας. Το βιβλίο του στην Ξάνθη με την καταγραφή εμπειριών και απόψεων έγινε ανάρπαστο, και όλοι οι παρευρισκόμενοι της εκδήλωσης στο ξενοδοχείο Elisso Ξάνθης απόλαυσαν την εισήγησή του. Να σημειώσουμε ότι ο Ιωάννης Λύρας φέρει και μια άλλη ιδιότητα του επίτιμου προξένου της Βραζιλίας, μία χώρα που την γνώρισε, καθώς σπούδασε και εργάστηκε εκεί και την εκπροσωπεί επάξια.

Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης

 

 
 
  πίσω