Συνεντεύξεις στο Ραδιόφωνο
Συνεντεύξεις στον τύπο
Συνεντεύξεις στην τηλεόραση
Συνεντεύξεις στην ιντερνετική τηλεόραση Web
Άλλες συνεντεύξεις
Αληθινές Μαρτυρίες Πλαστικής
 
Δείτε επίσης...
 
YouTube
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Brazilian
 
 
New techniques
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Περιοδικό «ΕΨΙΛΟΝ» Μισή ψυχολογία

 
     
 

Περιοδικό "ΕΨΙΛΟΝ"
2-3-1997

 

Αν στη λογοτεχνία το ερώτημα του Φάουστ για αιώνια νεότητα μένει μετέωρο, στην ιατρική η απάντηση έχει δοθεί στο χειρουργείο.
Στο τέλος της δεκαετίας ζούμε πια στον αστερισμό της "διορθωτικής". Οι πιο ανασφαλείς από τα 40 τους ήδη, σκέπτονται πλέον τον "πλαστικό". Ελπίζουν ότι, με μερικές επιδέξιες επεμβάσεις και με αρκετές χιλιάδες δραχμές, θα αναχαιτίσουν το χρόνο.
Οι πλαστικοί χειρουργοί, από τη μεριά τους υπόσχονται και πλουτίζουν, το δίλημμα, λοιπόν, για μια συζήτηση με πλαστικό χειρουργό, ο οποίος θα δώσει απαντήσεις σε μερικά από τα ερωτήματα που προκύπτουν από την "πλαστική" αυτή υστερία είναι μεγάλο.
Τριάντα πολύ ή λιγότερο γνωστοί πλαστικοί χειρουργοί της Αθήνας ασχολούνται με τις ρυτίδες, με τη λιποαναρρόφηση, με τη ρινοπλασία και με όλες τις σχετικές αισθητικές παρεμβάσεις.
Η επιλογή του Γιάννη Λύρα έγινε με κριτήριο την θητεία του επί πέντε χρόνια κοντά στον γκουρού της πλαστικής χειρουργικής, τον Ίβο Πιτανγκί από τη Βραζιλία, αλλά και τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο του Ρίο ντε Τζανέιρο, στο οποίο είναι λέκτορας.


Μισή χειρουργική, μισή ψυχολογία

- Γιατί αποφασίζει μια γυναίκα ή ένας άντρας να πάει στον πλαστικό χειρουργό;
"Το μεγαλύτερο ποσοστό αισθάνεται ότι περνάει ο καιρός και πανικοβάλλεται. Είναι κυρίως γυναίκες. Υπάρχουν και κατηγορίες όπως οι καλλιτέχνες, που οι ανάγκες του επαγγέλματός τους επιβάλλουν "επιδιορθώσεις". Τέλος, υπάρχουν και γυναίκες που πάνε στον πλαστικό γιατί... πήγαν όλες οι φίλες τους".

- Η πρώτη κατηγορία είναι μάλλον η μεγαλύτερη. Σε ποια ηλικία γίνεται αυτό;
"Μπορεί να συμβεί νωρίς, στα 40. Υπάρχουν γυναίκες που στην ηλικία αυτή, βλέπουν μια μικρή ρυτίδα και τις πιάνει πανικός! Βέβαια, μπορεί με μια μικρή επέμβαση, στα μάτια ή αλλού, να ηρεμήσουν αμέσως και να μην ξανακάνουν ποτέ τίποτα".

- Υπάρχουν όμως και άλλες, που μετά την πλαστική κάνουν αγωγές, μηνύσεις, τρέχουν στα δικαστήρια, καταγγέλλουν ότι ο γιατρός τις κατέστρεψε...
"Αυτές είναι πολύ λίγες. Πρέπει να σας πω ότι στην πλαστική χειρουργική το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά υποκειμενική υπόθεση. Δηλαδή, μπορεί εγώ να κάνω μια τέλεια μύτη αλλά η γυναίκα να είχε άλλο στο μυαλό της. Τότε, βλέπει τον εαυτό της θύμα".

- Δηλαδή, όλη η ιστορία είναι μια ψύχωση;
"Η πλαστική χειρουργική είναι μισή χειρουργική, μισή ψυχολογία".

- Οι άντρες;
"Έρχονται πάρα πολλοί άντρες και ζητούν lifting. Προσωπικά αποφεύγω το γενικό lifting στους άντρες. Κάνω επεμβάσεις στο λαιμό, στα μάτια, στα μάγουλα-βάζω λίπος για να φουσκώσουν".

- Τι είναι το γενικό lifting;
"Η θεραπεία των ρυτίδων και της χαλάρωσης με εγχείριση, με μια τομή που ξεκινάει λίγο πάνω από το αυτί, προχωράει μπροστά του, γυρίζει πάλι πίσω και καταλήγει στο τριχωτό του κεφαλιού. Έτσι βγάζουμε όλη τη χαλάρωση από το πρόσωπο. Διότι το δέρμα μοιάζει με ένα τσαλακωμένο σεντόνι που το ξεστρώνουμε και το ξαναστρώνουμε".

- Γιατί οι άνθρωποι κρύβουν τα χρόνια τους;
" Γιατί δεν θέλουν την κριτική "αυτός γέρασε, βγήκε από τη μέση", δεν έχει το δικαίωμα να "παίζει". Ξέρουμε όλοι ότι έπειτα από εμάς έρχονται άλλες γενιές. Αυτό οι άντρες το ξεπερνάνε, γιατί η ηλικία τους έχει σχέση με τη δύναμη και την ισχύ. Ένας άντρας 50 χρονών είναι σίγουρα πιο πετυχημένος από έναν εικοσάρη. Για τις γυναίκες είναι διαφορετικό. Μια γυναίκα 45 χρόνων ξέρει ότι πίσω της έρχεται μια γυναίκα 15 που σε λίγο θα είναι 20. Κρύβει λοιπόν τα χρόνια για να τα εκμεταλλευθεί. Δυστυχώς, η κοινωνία σ' αυτόν τον τομέα ταλαιπωρεί τις γυναίκες. Ένα παράδειγμα είναι η μόδα. Στον άντρα, είναι τυποποιημένη. Η γυναίκα πρέπει μια να δείχνει την πλάτη της, μια την αρχή του στήθους, μια τους γλουτούς. Πως θα το κάνει αυτό αν δεν έχει τα προσόντα; Έτσι, καταφεύγει στον πλαστικό".

- Ο πλαστικός συμμετέχει στο παιχνίδι.
" Δεν ήταν έτσι πριν από χρόνια αλλά τώρα, ο πλαστικός συμμετέχει αποφασιστικά. Αυτό συμβαίνει και σε άλλες κοινωνίες. Η ρινοπλαστική στην Καλιφόρνια ας πούμε είναι δεδομένη, δεν μπορεί κανένας να κυκλοφορεί με την μύτη που του έδωσε ο Θεός. Στη Βραζιλία, το φαινόμενο είναι ακόμη οξύτερο. Στα 25, η γυναίκα κάνει λιποαναρρόφηση, στα 35 ανόρθωση μαστού, στα 40 lifting και στα 50 αφαίρεση κοιλιάς".

- Πατέρας όλων αυτών είναι ο Πιτανγκί;
" Ο Πιτανγκί εμφανίστηκε το 1955, δέκα χρόνια μετά τον πόλεμο. Ως τότε, η πλαστική χειρουργική είχε διαφορετική διάσταση. Τραύματα, απώλειες μελών, ατυχήματα, εγκαύματα στον πόλεμο. Ο χειρουργός έλυνε το πρόβλημα του θύματος, χωρίς να δίνει σημασία αν θα το παραμόρφωνε. Ο Πιτανγκί, ως νέος επιστήμονας, άρχισε να δημιουργεί μεθόδους που θα έλυναν το πρόβλημα, με την αισθητική διάσταση πλήρως διαφυλαγμένη. Η μεγαλύτερη συμβολή του ήταν ότι έκανε αισθητική την επανορθωτική χειρουργική. Θεωρητικά, έχει σχεδιάσει σε πρακτική βάση 35 τεχνικές πλαστικής χειρουργικής. Από εκείνες τις μεθόδους ξεκίνησαν όλοι οι υπόλοιποι πλαστικοί χειρουργοί".

- Για έναν νέο πλαστικό χειρουργό τι σημαίνει η εμπειρία με τον Πιτανγκί;
" 25 επεμβάσεις την ημέρα έχουν την υπογραφή του. Αυτό βέβαια, πρακτικά, είναι αδύνατο για ένα χειρουργό. Πώς γίνεται, όμως; Ο Πιτανγκί κάνει το πρόγραμμα και οι βοηθοί το εκτελούν. Για μας, αυτό ήταν πολύ σημαντικό, επειδή ακολουθώντας το πρόγραμμα παίρναμε συμπυκνωμένη την εμπειρία του των 35 χρόνων. Π.χ., όταν ήρθε ο Νίκι Λάουντα παραμορφωμένος από τα εγκαύματα, ο Πιτανγκί του έκανε ένα πρόγραμμα που το ακολουθήσαμε. Έπειτα από αυτό δεν υπάρχει περίπτωση, εγώ προσωπικά να έχω ένα ίδιο περιστατικό και να μην ξέρω τι να κάνω".

Μια "εύκολη" ειδικότητα

- Μετά ήρθατε στην Αθήνα. Με τι σχέδια;
"Ήθελα να ασχοληθώ με δύσκολες εγχειρήσεις, τραύματα, επανόρθωση μαστού. Όμως, η κατάσταση δεν ήταν έτσι. Υπήρχε μια κοινωνική κατάσταση που έλεγε ότι ο πλαστικός χειρουργός συνέχιζε τη δουλειά του μόδιστρου".

- Έχετε, λοιπόν, και εσείς ευθύνη για το σημερινό φαινόμενο.
" Έχω συμμετοχική ευθύνη όπως και οι άλλοι πλαστικοί. Αλλά δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Θα ήμουν αφελής αν πίστευα ότι μπορούσα να αλλάξω το κατεστημένο σε μια χώρα".

- Είστε ευχαριστημένος τώρα;
" Πρέπει να σας πω την αλήθεια. Η αισθητική χειρουργική (παρ' όλο που τεχνικά είναι δύσκολο να δώσεις τέλειο αποτέλεσμα) είναι μια εύκολη ειδικότητα, δεν είναι καρδιοχειρουργική".

- Και η πελατεία είναι όσο μεγάλη λένε;
"Χειρουργώ καθημερινά. Προσπαθώ όμως να χειρουργώ άτομα που έχουν αντικειμενικό πρόβλημα, στο οποίο να μπορώ να δώσω αντικειμενική λύση".

- Τι εννοείτε;
" Ήρθε μια πολύ νέα κοπέλα και μου είπε: "Αισθάνομαι ότι έχω γεμίσει ρυτίδες". Την έδιωξα και της είπα να το ξανασκεφτεί. Δεν θα κάνω ποτέ lifting σ' αυτή. Δεν υπάρχει αντικειμενικό πρόβλημα".

- Πόσο στοιχίζει ένα lifting;
"Από 800.000 ως 1.600.000 δρχ. Στο Λονδίνο, στο Παρίσι ή στη Νέα Υόρκη πάνω από 7.000 δολάρια (περίπου 1,8 εκατ. δρχ.) και στο Λος Άντζελες 20.000 δολάρια (περίπου 5 εκατ. δρχ.)".

- Το πιο συνηθισμένο ποιο είναι;
" Η μύτη. Ρινοπλαστική κάνω κάθε μέρα. Βλεφαροπλαστική, επίσης κάθε μέρα. Μαστό (μείωση, ανόρθωση), κάθε δύο μέρες. Κάθε δυο μέρες, επίσης, lifting κροτάφων, μηρών, λαιμού. Το κλασικό lifting, ένα με δύο την εβδομάδα. Το κλασικό lifting, αν γίνει καλά, κρατάει 10 χρόνια - και η καλύτερη εποχή στη γυναίκα είναι πριν από την εμμηνόπαυση, όταν υπάρχουν ακόμα οιστρογόνα στο δέρμα".

- Τι κινδύνους έχει;
" Αν γίνει σωστά, κανέναν. Αν όμως δεν γίνει, εκτός από αισθητικά μπορεί να έχει και λειτουργικά προβλήματα. Πρέπει να ξέρετε ότι είναι μια πολύωρη επέμβαση. Χρειάζονται περισσότερες από 4 ώρες".

- Δεν είναι παραβίαση της φύσης;
" Όχι, δεν αλλάζω φύλλο. Αυτό είναι παραβίαση της φύσης".

- Σας ζητούν και αλλαγή φύλλου;
"Ναι πολλοί άντρες σε γυναίκες και τελευταία, γυναίκες σε άντρες. Δεν έχω χειρουργήσει ποτέ, το θεωρώ παραβίαση".

- Ένας πλαστικός χειρουργός ονειρεύεται τον κόσμο ως κοινωνία καλλονών;
" Δεν με ενοχλούν οι ρυτίδες. Και το πρότυπό μου είναι η γυναίκα Αφροδίτη με καμπύλες και κοιλιά. Απορώ πως οι γυναίκες "κόβουν" την κοιλιά τους".

- Εσείς θα κάνατε lifting;
"Ασφαλώς. Ετοιμάζομαι να "κόψω" το προγούλι μου".


Η απάτη με τις ενέσεις

- Τις τεχνικές με κύτταρα, έμβρια κλπ, τις παραδέχεστε; Λένε ότι η Αλίκη Βουγιουκλάκη αρρώστησε από τέτοιες θεραπείες.
"Δεν ξέρουμε τι έκανε ακριβώς η Αλίκη. Ίσως ούτε εκείνη ήξερε. Αλλά, ως γιατρός, σας λέω υπεύθυνα ότι οι μέθοδοι αυτές είναι λανθασμένες ιατρικά. Δεν γίνονται ενέσεις με κύτταρα. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν λευχαιμία και πρέπει να κάνουν μεταμόσχευση μυελού των οστων. Γιατί ψάχνουν να βρουν δότη που να ταιριάζει; Επειδή δεν μπορείς να κάνεις ενέσεις από κύτταρα άλλου πράγματος στη Γη αν δεν ταιριάζουν με τα δικά σου. Απλώς, έχει στηθεί μια ολόκληρη βιομηχανία πάνω σ' αυτή την πλάνη η οποία λέει ότι κάνει ενέσεις με κύτταρα, ενώ κάνει ουσιαστικά ορμόνη. Και κάνεις μια ένεση κάθε μήνα, ένα εκατομμύριο. Ξέρετε πόσο στοιχίζει αυτή η ένεση; Εξακόσιες δραχμές, από το φαρμακείο. Έχει ένα κοκτέιλ από βιταμίνες, διεγερτικά και ορμόνες".

- Μήπως έχει και λίγη μαγεία αυτό μέσα;
"Ο κόσμος έχει ανάγκη από μια ένεση που θα τον κάνει νέο. Μπαίνει λοιπόν, σε μια διαδικασία που μπορεί να του στοιχίσει 25 εκατομμύρια σε ενέσεις".

- Αυτή τη στιγμή υπάρχει υστερία με το lifting και την ανανέωση;
"Όχι. Η υστερία βρίσκεται σε ύφεση. Είναι ρεαλιστές πια οι άνθρωποι. Όλοι ξέρουν πως οι μεγάλοι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν περισσότερο".

- Τελικά πιστεύετε πως θα βρεθεί το ελιξίριο της νεότητας;
"Ναι. Πιστεύω ότι το μέλλον για την παράταση της νεότητας βρίσκεται στις ορμόνες, στην καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων. Οι άντρες, ας πούμε, μετά τα 50 υφίστανται τα αποτελέσματα της πτώσης των επιπέδων της τεστοστερόνης και του DLHA. Εκεί, λοιπόν, επικεντρώνεται η έρευνα σήμερα και η θεραπεία στο μέλλον".

- Ναι, αλλά δεν είναι καρκινογόνες οι ορμόνες;
"Το θέμα του καρκίνου τίθεται γιατί οι ορμόνες αυξάνουν την παραγωγή κυττάρων. Δεν είναι αυτές, όμως, που προξενούν καρκίνο".

- Lifting, ορμόνες, ελπίδες, νεότητα. Που βρίσκεται ο μύθος και που η αλήθεια;
"Το γήρας είναι κάτι δεδομένο. Θα ήθελα, μπροστά σ' αυτό το πρόβλημα, οι άνθρωποι να είναι πιο χαλαροί. Να σκεφτούν τις πιθανές "λύσεις". Γυμναστική, καλή ζωή, διατροφή με φρούτα και λαχανικά. Αν εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες, μπορούν να φθάσουν στην τελευταία λύση, τη χειρουργική. Αν, όμως, σκέπτονται την πλαστική ως μύθο, τότε καλύτερα να μη φθάσουν εκεί ποτέ. Θα απογοητευθούν".

 

 
 
  πίσω