Δελτία τύπου
Επαγγελματικά ταξίδια
Εκδηλώσεις - Ομιλίες
Σχολιασμοί επικαιρότητος
Συγγραφικό Έργο @ βιβλιοπαρουσιάσεις
Πολιτιστικές δράσεις
Κοινωνική Συμμετοχή
Κοινωνική Ευθύνη
Κοινωνική Δικτύωση
Διαβάσαμε - Ακούσαμε και μας άρεσαν
Ιατρικές δραστηριότητες
Επιστημονικές ιδιότητες
Παλαιότερες διαλέξεις
Ραδιόφωνo
Έρευνα
Θετικές προτάσεις
 
Δείτε επίσης...
 
New techniques
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Brazilian
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Η Ακαδημία του Πλάτωνα ξανανοίγει επίσημα με διεθνές διεπιστημονικό συμπόσιο.

 
     
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για πρώτη φορά μετά από την αναστολή λειτουργίας της Ακαδημίας του Πλάτωνα το 529 μ. Χ. ο αρχαίος χώρος υποδέχθηκε φιλοσοφικές συζητήσεις και έναν «επιστημονικό περίπατο» όπως και πριν από 15 αιώνες.

Την 17η Ιουνίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο αρχαιολογικό πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος η  έναρξη του 3ου Παγκοσμίου Συμποσίου για την Επανορθωτική Δικαιοσύνη με τίτλο “Disciplining and Taking Restorative Justice Forward: From Research & Theory to International Policy & Practice”, το οποίο οργάνωσε ο οργανισμός Restorative Justice for all (RJ4All) και του οποίου οι εργασίες  ολοκληρώθηκαν στη νήσο Σκόπελο. Αυτό το μοναδικό και ιστορικό γεγονός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά επίσημα στο αρχαιολογικό πάρκο του Πλάτωνα με ενεργό συμμετοχή του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου της Αθήνας.

Στο αρχαιολογικό πάρκο, ο  πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων Κος Χρήστος Τεντόμας και οι Ιδρυτές-Διευθυντές του Διεθνούς Ινστιτούτου Restorative Justice for All (London, UK), κ.κ.Βάσω Αρτινοπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Αθήνα και TheoGavrielides, καθηγητής Εγκληματολογίας των Simon Fraser University και  Buckinghamshire New University London,υποδέχθηκαν τους συμμετέχοντες στο συμπόσιο με χαιρετισμούς. Το 3-ο Συμπόσιο άνοιξε ο επίτιμος πρόξενος Ιωάννης Λύρας ιατρός-πλαστικός χειρουργός,  εμπνευστής της “Ιδέας για την Επαναλειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνα”,  με την εισήγηση του με θέμα: «Η Πλατωνική φιλοσοφία περί ομορφιάς και δικαίου ».

Στην ομιλία του ο Δρ Ιωάννης Λύρας ανέλυσε την θεωρία του Πλάτωνα περί της ανώτερης εσωτερικής ομορφιάς των ευγενών αξιών, των καλών  σκέψεων και των δίκαιων ιδεών που οδηγούν σε μεγάλες πράξεις ευεργεσίας, μη παραγνωρίζοντας ταυτόχρονα και  την δύναμη της εξωτερικής ομορφιάς στην ανθρώπινη ιστορία. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δρ. Λύρας ,« Ο Πλάτων, εδώ στην Ακαδημία του, πιο επίκαιρος από ποτέ σήμερα,  μας θυμίζει ότι η "αισθητική παιδεία" μπορεί να αποτελέσει την λύση στο γενικώς παρατηρούμενο πρόβλημα του βιασμού της ομορφιάς του κόσμου και των ηθικών αξιών. Επίσης, μας θυμίζει ότι μόνον η πιστή εφαρμογή επιστημονικά και κοινωνικά ορθών νόμων και η ίση δικαιοσύνη για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους μιας συνταγματικής δημοκρατίας, μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για την μόνιμη ευτυχία των πολιτών της  »... και συνέχισε… «προτείνουμε ως απαραίτητο βήμα αποκατάστασης, την συντεταγμένη  επαναλειτουργία από το Ελληνικό κράτος της Ακαδημίας του Πλάτωνος στην αυθεντική έδρα της την Αθήνα, υπό τη μορφή διεθνούς πανεπιστημίου Φιλοσοφίας με σκοπό τη διδαχή και επανεξέταση του ωραίου και του καλού (κατά την αρχαιοελληνική έννοια του "κάλλους") από Έλληνες και ξένους αναγνωρισμένους καθηγητές φιλοσοφίας και επιστήμονες όλων των χώρων γνώσης».

Οι καλεσμένοι, διεθνώς αναγνωρισμένοι ακαδημαϊκοί , ερευνητές και επαγγελματίες από την Ελλάδα και  όλο τον κόσμο, ξεναγήθηκαν από την καθηγήτρια Αρχαιολογίας κα Νόρα Παντελάκη στο Αρχαίο Γυμνάσιο της Αθήνας κοντά στον Κολωνό, πέρασαν από το νέο Ψηφιακό Μουσείο Πλάτωνος του Δήμου Αθηναίων και κατέληξαν σε  εναρκτήριο προ-συμπόσιο σε χώρο εστίασης με θέα τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως της Αθήνας και τον ονειρικά κατάφωτο Παρθενώνα, από την οποία οι ξένοι σύνεδροι έμειναν έκθαμβοι και συγκινημένοι.

Στην εκδήλωση διακρίναμε καθηγητές από 20 χώρες του Κόσμου, ειδικότερα από την Αγγλία, την Αυστραλία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Βόρεια και  κεντρική Ευρώπη. Επίσης άτομα από όλους τους τομείς της επιστημονικής, οικονομικής,  διοικητικής, δικαστικής , νομοθετικής  αθλητικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδος.  Μεταξύ αυτών διακρίναμε την Βουλευτή-υπουργό κα. Σοφία Βούλτεψη, εκπροσώπους άλλων κομμάτων,  τον διπλωμάτη (ΣΠ A΄ ΥΠΕΞ Α8) κο. Νικόλαο Βεργή,  την Πρόξενο της Γεωργίας κα. Ekaterine Lortkipanidze, τον οικονομολόγο, σύμβουλο της Τράπεζας Ελλάδος κο. Παναγιώτη Αθανάσογλου, τον τ. Πρόεδρο του ΕΟΦ  καθηγητή κο. Νικόλαο Κατσαρό, τον Πρόεδρο των Πανεπιστημίων  του New York Group κο. Ηλία Φούτση, τον σύμβουλο τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως Πριγκιποννήσων του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κο. Παναγιώτη Ριζόπουλο, την Διευθύντρια του Ψηφιακού Μουσείου Πλάτωνος  κα. Αικατερίνη Κεράτσα,κ.α.. Παρόντες ήταν επίσης Καθηγητές πολλών Πανεπιστημιακών  σχολών, Δικαστικοί και Εισαγγελικοί  Λειτουργοί, Διπλωμάτες, επιστήμονες (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί), Επιχειρηματίες, άνθρωποι από τον χώρο του Πολιτισμού και πολλοί μεταπτυχιακοί φοιτητές και φοιτήτριες Νομικής και κοινωνικών επιστημών. 

Επιστημονικός σύμβουλος της εκδήλωσης  ήταν η ιατρός- ενδοκρινολόγος Παρή Ράπτη με μεγάλη εμπειρία σε πολιτιστικά και κοινωνικά θέματα.

Ο πλαστικός χειρουργός και η σύζυγος του μας επισήμαναν : « Είμαστε περήφανοι και συγκινημένοι που εμπνευστήκαμε, οργανώσαμε και ζήσαμε αυτή την στιγμή μαζί με πολύ σημαντικούς φίλους...Ελπίζουμε αυτή να ήταν η πρώτη εκδήλωση για την επαναλειτουργία της Ακαδημίας Πλάτωνος ως Διεθνές Πανεπιστήμιο "Φιλοσοφίας του Ωραίου" όπως έχουμε οραματιστεί και προτείνει.Ας μην ξεχνάμε ότι η αναστολή λειτουργίας της Ακαδημίας το 529 μ.Χ. σήμανε την έναρξη του σκοταδιστικού μεσαίωνα και ότι η Αναγέννηση της φωτεινής γνώσης συνδυάστηκε άμεσα και απερίφραστα από τους δυτικούς με την φιλοσοφία του δικού μας Πλάτωνα....»

To Restorative Justice for all (RJ4All) είναι ένα Διεθνές Ινστιτούτο με έδρα το Λονδίνο (UK) που διεξάγει έρευνα, παρέχει εκπαίδευση και κατάρτιση σε φορείς χάραξης πολιτικής,  επαγγελματίες,  λειτουργούς και χρήστες του συστήματος απονομής της ποινικής δικαιοσύνης, μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό για την επανορθωτική δικαιοσύνη και ενισχύει τις εναλλακτικές στρατηγικές για την αποσυμφόρηση των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης  Σκοπός του Ινστιτούτου είναι η προώθηση της προστασίας των θυμάτων, η μείωση της υποτροπής των δραστών και η επανένταξη τους στην κοινωνία και  η προώθηση σε όλα τα έθνη της ιδέας της επανορθωτικής-αποκαταστατικής δικαιοσύνης μέσω της επιστημονικής διαμεσολάβησης και της αποκατάστασης της ζημιάς ή βλάβης των θυμάτων παγκοσμίως.

@@@>>> Δείτε πιό κάτω φωτογραφίες >>>

 

 
 
 
Οι καθηγητές κ.κ. Βάσω Αρτινοπούλου & Theo Gavrielides
 
Ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων κ. Χρήστος Τεντόμας
 
Ο Πλαστικός Χειρουργός Ιωάννης Λύρας
 
Ι. Λύρας, Χ. Τεντόμας, Σοφία Βούλτεψη, Παρή Ράπτη, Ιωάννα Αναστασοπούλο,Βάσω Αρτινοπούλου καιTheo Gavrielides
 
                 
 
Η Πρόξενος της Γεωργίας κα. Ekaterine Lortkipanidze, ο Ι. Λύρας και ο Χ. Τεντόμας
 
Οι σύνεδροι στην αυθεντική Ακαδημία του Πλάτωνα
 
Ο Διπλωμάτης κος Νικος Βεργής ΣΠ Α' ΥΠΕΞ Α8
 
Theo Gavrielides, Παρή Ράπτη, Ι. Λύρας και Βάσω Αρτινοπούλου
 
                 
 
Beauty and Justice 2016 officially in Plato's Academy 1487 years after its closure.
 
  πίσω