Δελτία τύπου
Επαγγελματικά ταξίδια
Εκδηλώσεις - Ομιλίες
Σχολιασμοί επικαιρότητος
Συγγραφικό Έργο @ βιβλιοπαρουσιάσεις
Πολιτιστικές δράσεις
Κοινωνική Συμμετοχή
Κοινωνική Ευθύνη
Κοινωνική Δικτύωση
Διαβάσαμε - Ακούσαμε και μας άρεσαν
Ιατρικές δραστηριότητες
Επιστημονικές ιδιότητες
Παλαιότερες διαλέξεις
Ραδιόφωνo
Έρευνα
Θετικές προτάσεις
 
Δείτε επίσης...
 
New techniques
 
Ρινοπλαστική Χωρίς Νυστέρι
 
Το botox της ηθοποιού
 
Αυξητική Μαστών
 
 
Brazilian
 
 
 
Το Στεφάνι της Νεότητος
 
Δελτία Τύπου
 
Επαγγελαμτικά ταξίδια
 
 
     
           
 
 
           
home
 
Πλαστική χειρουργική, Πλαστικός χειρουργός Δρ. Ι. Λύρας
 
  Δρ. Λύρας Δραστηριότητες Θεραπείες Επεμβάσεις Συνήθεις ερωτήσεις Συνεντεύξεις Επικοινωνία  
 
 
 
πίσω | μπροστά αρχική
 
 

Τελετή απαγγελίας του Ιπποκρατικού Όρκου στο αρχαίο Ασκληπιείο της Κώ.

 
     
 
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΙΠΠΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΡΚΟΥ ΤΗΝ 01/9/2011 ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΑΣΚΛΗΠΕΙΟ ΤΗΣ ΚΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΙΩΑΝΝΗ ΛΥΡΑ

Την πρώτη Σεπτεμβρίου του 2011, στην Κω, στα Δωδεκάνησα, (ένα πλούσιο σε ιστορικά μνημεία νησί που παρουσιάζει αξιόλογο αρχαιολογικό και τουριστικό ενδιαφέρον), πραγματοποιήθηκαν παράλληλα τα διεθνή συνέδρια Πλαστικής Χειρουργικής και Γυναικολογίας. Στα πλαίσια αυτών των επιστημονικών γεγονότων πραγματοποιήθηκε για ακόμη μια φορά στον ιερό χώρο του Ασκληπείου, στα ορεινά της πόλης, η κατανυκτική τελετή της απαγγελίας του Όρκου του Ιπποκράτη, θεμελιωτή της Ιατρικής Επιστήμης.

 Την τελετή προλόγισαν οι πρόεδροι των συνεδρίων Δημοσθένης Τσούτσος και Γεώργιος Κρεατσάς και ο Πρόεδρος του Ιπποκρατικού Ιδρύματος, Στέφανος Γερουλάνος, παρόντων αρκετών πολιτειακών παραγόντων, ξένων καθηγητών ιατρικής και του Δημάρχου Κω, Κωνσταντίνου Καίσερλη. Η παρουσία των διεθνών επιστημόνων, ιατρών αλλά και επισκεπτών με έντονα φιλελληνικά συναισθήματα, ήταν εντυπωσιακή. Φέτος, για πρώτη φορά την απαγγελία έκανε απο το πρωτότυπο κείμενο του Όρκου του Ιπποκράτη, στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα , ένας ιατρός. Συγκεκριμένα ο Πλαστικός Χειρουργός Δρ Ιωάννης Λύρας, Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στην Αθήνα και Επίτιμος Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα , ο οποίος και προσεκλήθη να συμμετέχει εφ’ εξής στην τελετή ως επίτιμο μέλος της δημιουργικής ομάδας του Ιπποκρατικού όρκου. Είχε προηγηθεί, μόλις πριν από δύο μήνες, η ανάλογη τελετή στην οποία την απαγγελία και την ορκωμοσία έκανε για πρώτη φορά σε ξένη γλώσσα (Ρωσικά) ο Πρύτανης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ροστόφ, Καθηγητής. Αλεξέι Σάβισκο.

Η τελετή του Όρκου είναι τυποποιημένη και εγκεκριμένη από την Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία, τον Δήμο της Κω και του Ιπποκρατικού Ιδρύματος. Αποτελεί, την πιο σημαντική πολιτιστική εκδήλωση της γενέτειρας του Πατέρα και πιο μεγάλου Δασκάλου της Ιατρικής, Ιπποκράτη. Επίσης, ο όρκος πραγματοποιείται σε όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου σε κάθε αποφοίτηση των νέων ιατρών. Η αναγγελία του Όρκου του Ιπποκράτη, θεωρείται παγκοσμίως ως η επισφράγιση της έναρξης της διαγνωστικής και θεραπευτικής δραστηριότητας για τους νέους ιατρούς.

 Η ιδέα αυτή, προήλθε από την μεικτή ειδική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κω, και θεωρείται σημαντική για την μετεξέλιξη και αναβάθμιση της τελετής σε παγκόσμιο Επιστημονικό-Πολιτιστικό γεγονός, εφόσον κάθε χρόνο θα επιλέγεται ένας γιατρός από το συνέδριο ως o απαγγέλων τον όρκο στο Ασκληπιείο. Διευθυντής της δημιουργικής ομάδας, ο καθηγητής φυσικής αγωγής, Πέτρος Μαστόρος και συντονίστρια της τελετής, η φιλόλογος καθηγήτρια ,ιστορικός και αρχαιολόγος Σοφία Παπαχρήστου.

Το γεγονός τελείται υπό την αιγίδα του Ιπποκρατικού Ιδρύματος και του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κω.
 

 
 
  πίσω